Goud en zilver report (Week 39)

Een bijdrage van Jilke Dijkstra

Zowel de prijzen van goud als zilver volgen sinds half augustus een opwaartse trend, waarbij de goudprijs weer tegen de 1800 dollar per ounce aanhikt en zilver 35 dollar per ounce nadert. Deze prijzen werden voor het laatst gezien rond de jaarwisseling, waaa een langdurige consolidatie volgde. 

Op de futuresmarkten voor de beide metalen steeg de Open Interest (OI) deze week met 9.443 stuks naar 492.550 contracten goud (~50 miljoen ounce) en 137.658 contracten zilver (+10.889 contracten naar 688 miljoen ounce). Op de COMEX steeg het dagelijkse verhandelde volume regelmatig tot boven de 150.000 contracten voor goud en ~50.000 contractenvoor zilver, hetgeen verband kan houden met het verstrijken van de last notice day voor de futures van deze maand – de uiterste datum waarop investeerders kunnen bepalen wat ze met hun longposities voor deze maand gaan doen. Het is verder gebleken dat de OI voor oktober is blijven steken op 6.344 contracten, wat er op duidt dat er voor ongeveer 20 ton aan goud geleverd zal moeten woren. Echter zal het daadwerkelijke aantal veel lager uitvallen, omdat veel beleggers een cash settlement (al dan niet met premie) prefereren boven een fysieke levering.

De komende maanden zal moeten blijken of de toegenomen interesse in termijncontracten zich ook zal vertalen naar een significante stijging van de spotprijzen van goud en zilver. De fysieke voorraden voor de COMEX en de NYMEX zijn deze week nauwelijks veranderd en blijven stabiel rond de 2,5 miljoen ounce voor goud en 40 miljoen ounce voor zilver (registered accounts).

Onderliggend beleefde de markt een vrij grillige week in navolging van de zeer volatiele week ervoor, waarin centrale banken wereldwijd extra kwantitatieve verruimingsmaatregelen aankondigden om de economie kunstmatig aan te slingeren. Dit gebeurde niet alleen in Amerika, waarbij de Fed in een FOMC-statement heeft laten weten Operation Twist te verlengen en een zero-interest rate-policy te handhaven, maar ook in Japan. In het laatstgenoemde land, wat al decennia lang geteisterd wordt door aanhoudende deflatie en natuurrampen, wordt het monetaire stimuleringsprogramma uitgebreid met de injectie van 10 biljoen Yen (omgerekend 100 miljard euro), dat grotendeels wordt gebruikt om staatsobligaties uit eigen land mee op te kopen. Een jaar eerder – net na de ramp van Fukushima – werd ook al ruim 10 biljoen Yen (~130 miljard euro toentertijd) gestoken in de economie.

Zoals eerder genoemd zal de Federal Reserve Bank haar de komende maanden haar balanstotaal vergroten met ruim $80 miljard, deels bestaande uit $40 miljard aan hypotheekbeleggingen die tegenover boekwaarde worden overgenomen van commerciële banken. Dit wordt gedaan om laatstgenoemde partijen te voorzien van extra liquiditeit en de gevolgen van nieuwe afschrijvingen te beperken. 

Naast hypotheekproducten koopt de Fed ook actief staatsobligaties op. Dit heeft een versterkend effect op de monetaire inflatie – het systeem wordt immers overspoeld met enorme hoeveelheden nieuw gecreëerd geld – waardoor weer nieuwe bubbels kunnen onstaan en prijzen als die van goud & zilver sterk kunnen stijgen. De trend van de ECB in Europa wijkt erg af van die van de Fed, deze is namelijk aanzienlijk minder proactief in het opkopen van staatsobligaties, waardoor overheden noodgedwongen veel meer inspanningen moeten leveren om hun financiën op orde te krijgen. Het strictere monetaire beleid in Europa gaat gepaard met bezuinigingen en lastenverzwaringen over het hele spectrum, die dikwijls zorgen voor een golf aan protesten en onrust – vooamelijk in Zuid-Europa.

De wereldwijde aankondiging van nieuwe steunmaatregelen  vertaalden zich in hogere prijzen voor beide edelmetalen, waarbij goud geleidelijk recentelijke weerstandsniveaus doorbrak. De markt geeft momenteel een aantal noemenswaardige koopsignalen af, die voortvloeien uit een aantal indicatoren. Zo is er sprake van een zekere reset in het verloop van de MACD-index, die hand in hand is gegaan met de recentelijke rally in prijs. Deze index vergelijkt verschillende exponentiële moving averages met elkaar om het marktenthausiasme te peilen.

De tegengestelde richting van het koersverloop en de MACD-index, die onder de nullijn neigt te passeren, zijn aanwijzingen dat er ineens veel ruimte is voor zilver om potentieel sterke stijgingen te laten zien. Daaaast hangt de zilverprijs ook alweer enige tijd boven de 200 DMA (daily moving average), die momenteel $30.54 bedraagt. De indices zijn echter geen garanties voor een hogere prijs, bovendien heeft de recente geschiedenis aangetoond dat de zilvermarkt zeer grillig is en dat de spotprijs erg bewegelijk kan zijn. Een onverwachte verkoopgolf kan de prijs ook weer flink doen zakken, bovendien zijn de margeverplichtingen voor futures in de zilvermarkt het afgelopen jaar ook flink verhoogd om het effect van leverage in te dammen. De prijs van zilver bleek in het verleden namelijk erg gevoelig voor plotselinge veranderingen van marktomstandigheden binnen de futuresmarkt.

De goudprijs in euro's ging afgelopen week weer omhoog en tikte bijna de €1380/toz aan

De zilverprijs consolideerde boven de €26,50/toz

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo