Goud en zilver report (Week 41)

Een bijdrage van Jilke Dijkstra

De Open Interest (OI) op de COMEX – meest toonaangevende futuresmarkt voor zilver – daalde deze week met 683 contracten naar 140.426, waarvan een meerderheid van 88.228 stuks zich momenteel concentreert in de maand december. Afgelopen vrijdag bleef het volume haken op 40.598 contracten. De OI voor goud bleef staan op 480.287 contracten, een daling van 12.192 stuks. In de decembermaand van goud zitten momenteel 351.114 actieve posities. Opvallend is de verschuivingen in fysieke voorraden binnen de geregistreerde COMEX-warenhuizen. Op de Brinks-locatie werd namelijk ruim 3,6 miljoen ounce zilver opgeëist, ongeveer 17% van de totale hoeveelheid zilver op die locatie. Verder werden 558.390 ounces zilver uit de customer voorraad (uitgeleend zilver) van HSBC gehaald. De totale geregistreerde zilvervoorraad van de COMEX blijft nu steken op net boven de 38 miljoen ounce. 

Bijna 10% van de totale zilvervoorraad werd opgehaald bij de bullion banks van de COMEX

Commitment of Traders report

Het Commitment-of-Traders-report werd afgelopen vrijdag uitgegeven om 15:30 lokale tijd. Traders in de ‘Commercial’ categorie (producenten en industrie) anticipeerden vorige week al een daling van de zilverprijs met de toevoeging van 7.518 contracten aan hun shortpositie (ruim 30 miljoen ounce) waar gezien de prijs actie van afgelopen week direct winst op werd gemaakt. Uit recentelijke verschuivingen van long- en shortposities bij de ‘Commercials’ blijkt dat 440 shortcontracten werden ingedekt. Daaaast werden 396 contracten toegevoegd aan de longzijde. Het COT-report liet ook grote verschuivingen in de termijnmarkt voor goud zien, waaronder het indekken van 6.818 shortcontracten door de spelers die als ‘Commercials’ worden aangemerkt. Echter werden deze week ook 4.536 longposities geplaatst door deze categorie. De ‘Large Speculators’ voegden 7.967 contracten toe aan hun longpositie. Het is noemenswaardig om aan te merken dat deze verschuivingen niet persé simultaan plaatsgevonden hoeven te hebben, maar eerder verspreid over een hele week. Verder is ook moeilijk aantoonbaar hoeveel contracten op welk tijdstip werden verhandeld.

Aandelenmarkten leveren in

Wereldwijd werden aandelen over het hele spectrum geliquideerd naar aanleiding van aanhoudende zorgen over de Zuid-Europese schuldencrisis, matige groeivooruitzichten vanuit opkomende economiën en het twijfelen van de Amerikaanse centrale bank. De lang verwachte QE3 stimuleringsmaatregel werd met weinig enthousiasme ontvangen door de financiële markten. Ondanks de slechte stand van de Amerikaanse economie wist de grootste Amerikaanse investeringsbank J.P. Morgan Chase wel een recordwinst te boeken van $5,71 miljard in het derde kwartaal van het jaar ($4,26 miljard in hetzelfde kwartaal vorig jaar). De winstgroei is voor een groot gedeelte te verklaren door verhoogde inkomsten uit hypotheekverstrekking. Ook zette de bank minder geld opzij voor slechte leningen. De $1,8 miljard die werd gereserveerd voor mogelijke verliezen was 26% minder dan het bedrag dat een jaar geleden opzij werd gezet.

Belgische goudvoorraad opgewaardeerd naar €10 miljard

De Nationale Bank van België heeft dankzij de stijgende goudprijs de waarde van haar goudreserve zien toenemen tot €10 miljard, zo schreef de Belgische krant de Tijd afgelopen week op haar website. Eens in de drie maanden wordt de goudvoorraad opnieuw aangepast aan de marktprijs, conform het beleid van de Europese centrale bank. Eind juni waardeerde de Belgische centrale bank haar goudreserve nog op €40.125 per kilo, terwijl eind september een kiloprijs van €44.235 geregistreerd werd.

De Tijd merkt op dat de Belgische goudreserve sinds de invoering van de euro in 1999 bijna vervijfvoudigd is in waarde. De waardestijging is uitsluitend te verklaren door de gestegen goudprijs, want er werd in de afgelopen jaren geen goud gekocht door onze zuiderburen. Sterker nog, sinds 1988 heeft de Belgische centrale bank in totaal meer dan 1.000 ton goud verkocht. Er staat momenteel nog 227,5 ton goud op de activazijde van haar balans. De opbrengst van het verkochte goud werd overgedragen aan de Belgische staat, die de vrijgekomen middelen gebruikte om de staatsschuld wat af te bouwen.

De Nationale Bank van België is voor de helft in handen van de staat en voor de andere helft in handen van private beleggers. De stijgende waarde van de goudreserve zorgt niet voor een stijging van de winst en het dividend van de Nationale Bank. De waardestijging van het goud wordt bijgehouden op een aparte herwaarderingsrekening. De Belgische goudreserve van 227,5 ton ligt voor een groot gedeelte opgeslagen in het buitenland, namelijk in Londen, Basel en Ottawa. 

De goudprijs ging vooral de laatste drie dagen van de week naar beneden, bijna €20 per troy ounce (Bron: Goldprice)

Voor zilver zien we een soortgelijke marktbeweging, bijna €0,60 per troy ounce omlaag in drie dagen (Bron: Goldprice)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo