Goud en zilver report (Week 42)

Bij het sluiten van de handel in edelmetalen was de goudprijs $1.721 per troy ounce en stond de zilverprijs op $32,04. Ook in Amerikaanse dollars zijn we dus weer wat verder verwijderd geraakt van de records die vorig jaar gevestigd werden. De wisselkoers van de euro ten opzichte van de dollar is sinds de zomer weer wat aangesterkt, omdat de financiële markten weer meer vertrouwen hebben gekregen in een goede afloop van de Europese schuldencrisis. Deze week kwamen Europese regeringsleiders bijeen om te praten over de toekomst van Europa, en dan met name op het gebied van begrotingsbeleid. De neuzen staan nog niet dezelfde kant op, maar Europa heeft nogmaals duidelijk gemaakt dat het de stabiliteit van de munt zal bewaken en dat het niet zal zwichten voor de 'makkelijke' oplossing die het IMF aandroeg (minder bezuinigen en de staatsschulden wat meer laten oplopen).

Goudprijs in euro's is sinds begin deze maand met €60 per troy ounce gezakt (Bron: Goldprice)

De zilverprijs in euro's zakte afgelopen week met 4,7% weg (Bron: Goldprice)

Meer vertrouwen in Europa

Deze gebeurtenissen sterken het vertrouwen in de euro, waardoor de munt inmiddels weer boven de $1,30 staat. Eind juli zakte de euro net niet door de psychologische grens van $1,20. Ook op de Europese obligatiemarkt kwam er weer wat meer rust, de Spaanse 10-jaars rente zakte naar 5,37% en de Italiaanse 10-jaars rente bereikte met 4,77% het laagste niveau in meer dan een jaar tijd. Begin dit jaar vroeg de obligatiemarkt een rente van meer dan 7% voor een 10-jaars lening aan Italie en midden in de zomer overkwam Spanje hetzelfde. Een rente van 7% wordt algemeen beschouwd als een niveau dat niet meer houdbaar is, in de zin dat de rentelasten over de totale staatsschuld dan zo snel oplopen dat de overheidsfinanciën er permanent door uit het lood geslagen worden.

De daling van de goud- en zilverprijs weerspiegelt voor een gedeelte het toenemende vertrouwen van beleggers, maar daarmee zijn de fundamentele argumenten om fysiek edelmetaal aan te houden nog niet weerlegd. Zo werd eerder deze week bekend dat de Bank of England de laatste tijd vrijwel alle Britse staatsobligaties heeft opgekocht en dat het inmiddels een derde van de totale Britse staatsschuld met geldpersfinanciering heeft opgekocht. In de VS is de situatie eveneens hopeloos, want met de aankondiging van het opkopen van nog meer schuldpapieren (hypotheekleningen) laat de Federal Reserve zien dat actieve ondersteuning van de economie (en de banken) nog steeds vereist is.

World Gold Council

Een andere trend die de goudprijs fundamenteel ondersteunt is het kopen van goud door centrale banken. dat doen ze al sinds 2009 en die trend is sindsdien alleen maar versterkt. De World Gold Council schreef de prijsstijging van goud in het derde kwartaal vrijwel volledig toe aan het handelen van centrale banken. Daarmee bedoelt ze enerzijds de aankoop van goud door centrale banken van opkomende economieën en anderzijds het uitzonderlijk soepele monetaire beleid van de centrale banken in de VS, het Verenigd Koninkrijk en Japan.

Technische analyse

De goudprijs en de zilverprijs staan, ondanks de dalende trend van de afgelopen twee weken, nog steeds boven hun 200-daags gemiddelde. Mocht de prijs van goud of zilver daar doorheen zakken, dan zou dat kunnen duiden op een sterke correctie. Het is goed mogelijk dat deze niveau's getest gaan worden, want in de afgelopen twee jaar hebben we al veel volatiliteit gezien.

Goudprijs in USD over afgelopen twee jaar. De 200-DMA is al enkele keren getest (Bron: Kitco)

Zilverprijs in USD over afgelopen twee jaar. De 200-DMA is ook hier al enkele keren getest (Bron: Kitco)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo