Goud en zilver report (Week 44)

Afgelopen week bleef de euro/dollar koers schommelen tussen de $1,28 en $1,29, waardoor de procentuele prijsdaling voor goud en zilver in onze valuta ongeveer gelijk was. Bij het sluiten van de handel van deze week stond de goudprijs op ongeveer €1.306 per troy ounce, een behoorlijke daling ten opzichte van de recordniveaus van begin oktober rond de €1.380. De spotprijs van een kilo zilver was afgelopen vrijdag ongeveer €772, een stuk lager dan de meest recente piek van €870 op 12 oktober.

Banencijfers

De prijsdaling van goud en zilver werd in de media toegeschreven aan de publicatie van een belangrijk banencijfer in de VS. De Amerikaanse overheid publiceerde vrijdag namelijk een nieuw cijfer over de maand oktober. In deze maand werden er 171.000 nieuwe banen gecreëerd, waarmee de officiële werkloosheid gelijk bleef op 7,9%. De werkloosheid volgens de bredere U-6 definitie zakte van 14,7% naar 14,6%. De banencijfers waren beter dan verwacht, maar desondanks gingen goud en zilver in de verkoop. De goudprijs in dollars zakte vrijdagmiddag met 2,35%, terwijl zilver in dollars 4,34% goedkoper werd.

Het banencijfer was onvoldoende om de werkloosheid omlaag te brengen en wist de Amerikaanse aandelenmarkt niet te overtuigen. De drie bekende beursindices (Dow Jones, S&P500 en Nasdaq) gingen meer dan een procent omlaag, terwijl de aandelenmarkten in Europa aan het eind van de middag juist een paar tienden van een procent hoger sloten.

Het banencijfer uit de VS was beter dan verwacht, maar kon de zorgen over het moeizame herstel van de Amerikaanse economie niet wegnemen. De koperprijs zakte vrijdag met 2%, een grondstof die veel wordt gebruikt in zowel de bouw als in elektronica en die dus sterk meebeweegt met de (verwachtingen) van de economische groei. De olieprijs is de afgelopen weken ook weer een beetje aan het dalen. Een vat WTI olie kost iets minder dan $85, tegenover ruim $92 per vat halverwege oktober. 

Goudprijs in USD (Bron: Goldprice)

Zilverprijs in USD (Bron: Goldprice)

Termijnmarkt zilver

Het blog SilverDoctors is er als vanouds snel bij om een verklaring te vinden voor een sterk dalende zilverprijs. Afgelopen vrijdag berichtte de site dat er in een tijdsbestek van tien minuten veel termijncontracten zilver werden aangeboden. Onderstaande grafiek van NetDania laat zien dat er tussen 8:30 en 8:40 (Easte Daylight Time) maar liefst 38.400 contracten van vijfduizend troy ounce zilver werden aangeboden. Dat is in totaal een belofte op bijna 192 miljoen troy ounce zilver, een kwart van de jaarlijkse wereldwijde mijnproductie.

Het aanbieden van een grote hoeveelheid beloftes op zilver in een zeer korte tijd is een fenomeen dat we vaker tegenkomen op de termijnmarkt van zilver. Op zich hoeft dat geen probleem te zijn, want de meeste handelaren die op deze termijnmarkt actief zijn verwachten helemaal geen levering van fysiek metaal. Sommige partijen willen alleen blootstelling hebben aan de prijs, bijvoorbeeld speculanten en handelaren. De eerstgenoemde groep denkt te kunnen profiteren van een bepaalde koersbeweging, terwijl handelaren de termijnmarkt kunnen gebruiken om een voorraad van fysiek zilver te 'hedgen'.

Door een plotselinge stijging van het aanbod aan 'papierzilver' wordt de vraag overspoeld en zakt de prijs. Voor beleggers die fysiek zilver willen kopen is dat vooral gunstig, want meer beloftes op zilver in de termijnmarkt maken het totale aanbod van fysiek zilver niet opeens groter.

Afgelopen vrijdag werden er opeens veel termijncontracten zilver aangeboden (Bron: NetDania)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo