Goud en zilver report (Week 12)

De goudprijs daalde de afgelopen week van €994,60 naar €967,32 per troy ounce (-2,74%), terwijl de prijs van een kilo zilver zakte van €495,41 naar €473,58 per kilo (-4,41%). In dollars zakte de goudprijs van $1.383,31 naar $1.334,36 per troy ounce (-3,54%) en ging de zilverkoers onderuit van $21,44 naar $20,32 per troy ounce (-5,22%). Beide edelmetalen werden begin deze week al in de verkoop gedaan, nadat duidelijk werd dat de inwoners van de Krim zich in grote meerderheid wilden aansluiten bij Rusland. Ook de uitspraken van Janet Yellen wisten de prijzen van goud en zilver onder druk te zetten.

Goudprijs in euro per troy ounce

Goudprijs in euro per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

Zilverprijs in euro per kilogram

Zilverprijs in euro per kilogram (Bron: Goudstandaard)

Referendum

Hoe onrechtmatig het referendum ook mag zijn, het volk heeft haar voorkeur luid en duidelijk uitgesproken. De uitslag van het referendum bracht Europa en de VS niet in een positie om harde taal uit te slaan naar Rusland. Het bleef beperkt tot sancties die de Russen niet op andere gedachten zullen brengen. De wederzijdse afhankelijkheid van Rusland en Europa maakt het voor beide partijen moeilijk zware economische straffen op te leggen. Het wordt een heus schaakspel en Europa noch de VS kan het zich permitteren een misstap te maken die tot escalatie leidt.

Tapering

Woensdag maakte Janet Yellen bekend dat de Federal Reserve het stimuleringsprogramma, dat we kennen als quantitative easing (QE), opnieuw met $10 miljard af naar $55 miljard per maand afbouwt. Gedurende het jaar wil de Amerikaanse centrale bank het stimuleringsprogramma in stapjes van $10 miljard volledig afbouwen, zodat er begin volgend jaar helemaal geen staatsobligaties en hypotheekleningen meer opgekocht worden. Halverwege 2015 zou zelfs de rente weer wat omhoog kunnen, als we de prognoses van de centrale bank volgen.

Of de Federal Reserve haar balanstotaal daarna ook weer kan verkleinen valt te betwijfelen. Op de financiële markten daalden de prijzen van goud en zilver en ging de wisselkoers tussen de euro en de dollar omlaag. Bereikte de euro begin deze week nog een niveau van $1,3940, eind van de week stond er $1,3796 op de borden. In een week tijd werd de euro dus 1% zwakker ten opzichte van de dollar.

De euro wordt iets goedkoper door uitspraken Yellen

De euro wordt iets goedkoper door uitspraken Yellen (Bron: Yahoo Finance)

Jeugd koopt goud

Zaterdag konden we op de voorpagina van de Telegraaf lezen dat met name jongeren steeds vaker goud kopen. Deze doelgroep heeft steeds minder vertrouwen in de pensioenen en heeft door de extreem lage rente steeds meer reden om goud te kopen. Volgens Jaap Raijmans, directeur van Goudstandaard, kiezen jonge mensen die wat spaargeld hebben er steeds vaker voor om een deel daarvan om te zetten in fysiek goud. Het hele artikelen is te lezen in de Telegraaf en een korte versie van het artikel is online te vinden.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo