Goud en zilver report (Week 13)

De goudprijs zakte de afgelopen week van €967,32 naar €941,82, een verlies van 2,64%. Zilver werd ook weer wat goedkoper, de prijs voor een kilo zakte van €473,58 naar €463,45. Dat is een daling van 2,14% ten opzichte van een week geleden.

In dollars zakte de goudprijs van $1.334,36 naar $1.295,31 (-2,93%), terwijl weer onder de $20 per troy ounce dook. Afgelopen vrijdag stond er een koers van $19,83 op de borden, een daling van 2,41% ten opzichte van de prijs van $20,32 van een week eerder.

Goudprijs in euro per troy ounce

Goudprijs in euro per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

Zilverprijs in euro per kilogram

Zilverprijs in euro per kilogram (Bron: Goudstandaard)

Federal Reserve

In de afgelopen twee weken is de goudprijs met bijna $100 omlaag gegaan, voornamelijk doe toedoen van de Amerikaanse centrale bank. Janet Yellen liet weten dat het stimuleringsprogramma nog dit jaar volledig wordt afgebouwd en dat we in de loop van 2015 weer rekening moeten houden met een mogelijke stijging van de rente.

Uiteraard maakt de Federal Reserve geen harde beloftes, maar op de goudmarkt wordt het effect van minder monetaire stimulering al in de prijs verwerkt. In haar kielzog neemt goud ook zilver mee omlaag. de prijs van het grijze metaal staat op het moment van schrijven slechts 2% hoger dan het niveau van begin dit jaar. Ter vergelijking: goud staat dit jaar zowel in euro’s als in dollars op een winst van 7,6%.

Sterke euro

Ondanks de plannen van Yellen om monetaire stimulering af te bouwen wint de dollar nauwelijks terrein ten opzichte van de euro. De wisselkoers zakte in een week tijd van 1,3782 naar 1,3752, een kleine daling van 0,22%. Jens Weidmann van de Bundesbank wist de euro onlangs wat omlaag te krijgen, door de woorden ‘negatieve rente’ in de mond te nemen. De ECB denkt na over een negatieve rente voor reserves die Europese banken bij de centrale bank parkeren, indien de inflatie nog verder zakt.

De Eurozone kruipt langzaam richting deflatie, maar volgens Weidmann is er nog geen sprake van een neerwaartse spiraal. “De Eurozone bevindt zich nog niet in een neerwaartse spiraal van dalende prijzen, wat normaal gesproken de definitie is van deflatie”, zo verklaarde Weidmann tegenover Reuters.

Weidmann waarschuwde wel voor de gevolgen van een langdurig lage rente: “Bedrijven kunnen gewend raken aan de huidige lage rente, wat een risico kan betekenen voor de financiële stabiliteit”.

Rusland koopt opnieuw goud

De afgelopen week werd bekend dat de Russische centrale bank in februari opnieuw goud aan haar reserves heeft toegevoegd, namelijk 7,24 ton. De centrale bank bezit overwegend valutareserves (bijna $500 miljard, omgerekend naar dollars), maar heeft door jarenlang goud te kopen ook een substantiële goudreserve opgebouwd. Gewaardeerd tegen de actuele goudprijs vormt de Russische voorraad van 1042 ton ongeveer 9% van de totale reserves.

russia-gold

Goudhandelaren meest negatief sinds 2009

Ondanks de kleine herstelrally die goud begin dit jaar gemaakt heeft zijn handelaren vrij negatief over het gele metaal. De verwachting dat de Federal Reserve de stimulering gaat afbouwen en volgend jaar de rente gaat verhogen is voor veel handelaren reden om minder positief te zijn over goud.

Volgens Bloomberg is het sentiment onder de goudhandelaren het meest negatief sinds 2009. Een rondvraag leerde dat 16 handelaren volgende week een prijsdaling verwachten, terwijl slechts vijf handelaren positief zijn en één handelaar een neutrale positie inneemt.

Georgette Boele, grondstoffenanalist van de ABN Amro, verklaarde tegenover Bloomberg dat goud minder aantrekkelijk is in een omgeving met een stijgende rente en een lage inflatie. Het wordt dan minder aantrekkelijk goud te bezitten, omdat het gele metaal geen rente oplevert.

Lezers Marketupdate positief over goud

Terwijl het sentiment onder goudhandelaren volgens Bloomberg uitzonderlijk laag staan is het sentiment onder de Marketupdate lezers juist erg positief. Onlangs hielden een een enquête op onze website met de vraag of dit een goed moment was om goud te kopen. De prijs klom op dat moment richting de $1.400 per troy ounce. Van de 143 mensen die de moeite namen om een keuze te maken gaf 44% aan dat het een goed moment was om in te stappen, terwijl de goudprijs toen bijna $100 hoger stond dan nu. Nog eens 36% gaf aan goud te kopen, ongeacht de prijsontwikkeling. Slechts 12% zag de hoogste goudprijs in zes maanden tijd als een goed moment om een deel te verkopen. Ook opvallend, van alle Marketupdate lezers die de enquête invulden koopt slechts 8% geen goud.

Veel Marketupdate lezers kopen goud, ongeacht de prijsontwikkeling

Veel Marketupdate lezers kopen goud, ongeacht de prijsontwikkeling

Goud-ETF’s beginnen aan een comeback?

Door de  stijging van de goudprijs neemt ook de belangstelling voor goud-ETF’s toe. Volgens analisten van Barclays hebben deze beleggingsinstrumenten gezamenlijk 9,6 ton aan goud binnengehaald in maart. Het grootste exchange-traded fund voor goud (GLD) zag in februari ook al een beperkte instroom van goud. Opvallend is dat er bij een daling van de goudprijs veel meer fysiek goud uit de ETF’s gehaald wordt dan wat erbij komt bij een stijgende goudprijs.

Beleggers die aandelen in een ETF kopen hebben alleen indirect invloed op de goudprijs. Pas als de waarde van de aandelen hoger is dan de intrinsieke waarde van het fysieke goud zullen zogeheten bullion banks fysiek goud naar het ETF brengen in ruil voor nieuwe aandelen.

De goudprijs wordt vastgesteld op de Comex, waar vrijwel uitsluitend claimbewijzen op goud verhandeld worden. Vraag en aanbod van deze contracten bepaalt waar de goudprijs heen gaat, terwijl aankopen van fysiek goud en van aandelen van goud-ETF’s alleen indirect invloed uit kan oefenen op de goudprijs.

Goudprijs stijgt, maar het brengt weinig goud in ETF's

Goudprijs stijgt, maar het brengt weinig goud in ETF’s

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo