Goud en zilver report (Week 16)

De goudprijs daalde de afgelopen week van €1.138,79 naar €1.114,46 per troy ounce (-2,14%), terwijl de prijs van een kilo zilver van €499,46 naar €484,08 daalde (-3,08%). De daling is voor een gedeelte toe te schrijven aan het aansterken van de euro ten opzichte van de dollar, maar ook in de Amerikaanse valuta werden edelmetalen de afgelopen week iets goedkoper.

Euro stabiliseert

Na een grote koersdaling van de euro over de afgelopen zes maand schommelt de wisselkoers nu al een aantal weken binnen een bandbreedte van $1,05 tot $1,10 tegenover de euro. Het uitblijven van richtinggevend nieuws van zowel de ECB als de Federal Reserve houdt de wisselkoers op het huidige niveau. Aanvankelijk gingen de financiële markten nog uit van een renteverhoging door de Amerikaanse centrale bank, maar door een zwak banencijfer en uitspraken van Yellen is dat vooruitzicht op de lange baan geschoven. Afgelopen donderdag besloot de ECB – conform verwachtingen – de rente niet te veranderen. De munt noteert op het moment van schrijven $1,08, terwijl de wisselkoers een week geleden nog op $1,067 stond.

goudprijs-19apr-2015

Goudprijs in euro per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

zilverprijs-19apr-2015

Zilverprijs in euro per kilo (Bron: Goudstandaard)

Indiase goudmarkt blijft sterk

De vraag naar goud in India, de tweede grootste afnemer van goud ter wereld volgens Thomson Reuters GFMS, blijft robuust. In maart importeerde het land maar liefst 125 ton goud, een verdubbeling ten opzichte van dezelfde maand van vorig jaar. Indiërs profiteren van de relatief gunstige goudprijs in roepies en van de versoepeling van importbeperkende maatregelen.

De nieuwe regering lijkt positiever te staan tegenover de import van goud, maar dat neemt niet weg dat ze worstelt met het probleem op de betalingsbalans. Door de import van honderden tonnen goud op jaarbasis – voornamelijk uit Zwitserland – heeft het land te maken met een aanhoudend tekort op de betalingsbalans. Om de goudhonger van de Indiase bevolking te stillen werden er onlangs al plannen gepresenteerd om de bevolking aan te sporen hun goud in te leveren bij de bank.

Het nieuwste voorstel is nog gekker, want nu wil de overheid ook tempels aanmoedigen goud in te leveren. De goudschatten die daar in liggen kunnen volgens berekeningen de import van het edelmetaal met een kwart omlaag brengen. We vragen ons af hoeveel tempels bereid zijn hieraan mee te werken.

Geen schaarste aan zilver

De Chinese economie groeide in het eerste kwartaal van dit jaar minder hard en dat zien we ook terug in de vraag naar zilver. De afgelopen maanden kocht zowel de juweliers als de industrie minder zilver in vanwege een tegenvallende vraag. De groeiende zilvervoorraad in China bewijst dat ervan tekorten aan zilver geen sprake is. Dat schaarste geen goed argument is om zilver te kopen wordt ook in de volgende video van ‘Momentsintrading’ helder uitgelegd.

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in de werking van het geldsysteem.