Goud en zilver report (Week 18)

De goudprijs daalde de afgelopen week van €941,84 naar €936,91 per troy ounce, een verlies van 0,52%. De zilverprijs zakte van €458,44  naar €451,81 per kilogram, een min van 1,45%. Het zijn relatief kleine bewegingen, maar op dagbasis is de volatiliteit van beide edelmetalen vrij hoog. Op donderdagmiddag werd een dieptepunt bereikt en stond de goudprijs net iets boven de €922 per troy ounce, een niveau dat we sinds eind januari niet meer gezien hebben.

De zilverprijs bereikte deze week ook een dieptepunt. Op donderdagmiddag werd een kilo zilver op een gegeven moment verhandeld voor iets meer dan €437 per kilogram, het laagste niveau in vier jaar tijd. Waarom zilver veel verder wegzakt dan goud is moeilijk te zeggen. Feit is dat goud vooral een monetair en zilver vooral een industrieel metaal is. De industriële vraag naar zilver is de afgelopen jaren niet verder toegenomen, terwijl de productie van de zilvermijnen ieder jaar werd opgeschroefd. Dat leidt tot een overschot in de markt dat een neerwaartse druk geeft op de zilverprijs.

In dollars zakte de goudprijs de afgelopen week van $1.303,08 naar $1.300,15 per troy ounce, een daling van 0,22%. De zilverprijs in dollars daalde van $19,74 naar $19,50 per troy ounce, een verlies van 1,22%. De kleinere prijsdaling in dollars weerspiegelt een verzwakking van de dollar tegenover de euro. De wisselkoers steeg van 1,3836 naar 1,3871 dollar per euro, een verandering van 0,25%.

Goudprijs in euro per troy ounce

Goudprijs in euro per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

Zilverprijs in euro per kilogram

Zilverprijs in euro per kilogram (Bron: Goudstandaard)

“Zilverprijs zal dit jaar stabiliseren”

Volgens de CPM Group zal de zilverprijs dit jaar stabiliseren, zo werd deze week duidelijk gemaakt tijdens de presentatie van het nieuwe CPM Silver Yearbook 2014. Hoewel het sentiment in de zilvermarkt op dit moment zeer negatief is zien analisten van de CPM Group geen grote prijsdaling voor dit jaar. Sterker nog, ze verwachten dat de prijs dit jaar terug zal keren naar $20,44 per troy ounce.

De CPM Group baseert haar uitspraak op de verwachting dat beleggers dit jaar opnieuw veel fysiek zilver kopen. De investeringsvraag (zilverbaren, zilveren munten en ETF’s) zal naar schatting uitkomen op 86,9 miljoen troy ounce. “Deze aankopen moeten een verdere prijsdaling van zilver voorkomen”, zo maken analisten van de CPM Group duidelijk tijdens de presentatie van het nieuwste Silver Yearbook.

Volgens de CPM Group ging de zilverprijs vorig jaar door een combinatie van factoren hard onderuit. Meer beleggers verloren de overtuiging dat zilver ooit weer naar de recordniveaus van 2011 zou stijgen. Daarnaast werd zilver door het aantrekken van de aandelenmarkt en de vastgoedmarkt al een minder interessant beleggingsobject gezien.

In het eerste kwartaal van dit jaar groeide het volume zilver in ETF’s desondanks met 10,8%. Beleggers blijven zilver kopen, maar het is de vraag of dat voldoende is om het groeiende aanbod bij te houden. Als zilvermijnen hun productie kunnen opschroeven en de industrie niet meer zilver nodig heeft groeit het jaarlijkse overschot. Een prijsdaling is dan het gevolg.

Tekort platina en palladium

Volgens Thomson Reuters GFMS zullen de prijzen van zowel platina als palladium dit jaar aantrekken, als gevolg van een onbalans tussen vraag en aanbod. Door stakingen in Zuid-Afrikaanse mijnen loopt de productie van zowel platina als palladium achter op schema, waardoor tekorten dreigen. Op korte termijn kan men terugvallen op voorraden, maar als de stakingen aanhouden kan dat de prijs van beide edelmetalen verder opdrijven. Wat ook meespeelt zijn de sancties tegen Rusland, de grootste producent van palladium. Als Rusland om wat voor reden dan ook besluit de aanvoer van palladium naar de wereldmarkt te verstoren, dan zal dat een prijsopdrijvend effect hebben.

In haar nieuwste Platinum & Palladium Survey 2014 geeft het GFMS een koersdoel van $1.700 per troy ounce voor platina en $940 per troy ounce voor palladium. Ter vergelijking: op het moment van schrijven kosten platina en palladium respectievelijk $1.433 en $808 per troy ounce.

In tegenstelling tot goud en zilver bleven de prijzen van platina en palladium het afgelopen jaar op peil. Of dat nou voornamelijk toe te schrijven valt aan tekorten of aan een toenemende belangstelling bij beleggers, dat valt moeilijk te zeggen. Een nieuwe platina-ETF in Zuid-Afrika dat vorig jaar gelanceerd werd is tot op heden zeer succesvol.

Stakingen in de mijnen zorgen voor tekorten aan platina en palladium

Stakingen in de mijnen zorgen voor tekorten aan platina en palladium (Bron: GFMS)

Of het GFMS gelijk krijgt, dat weten we pas aan het einde van het jaar. Er zijn uiteraard geen garanties dat de verwachtingen van het GFMS waarheid worden. Beleggers die platina of palladium overwegen moeten zich goed verdiepen in de fundamenten van deze markt. Omdat beide edelmetalen vooral in de auto-industrie worden gebruikt zijn ze zeer cyclisch. Zo zakte de platinaprijs in 2008 van $2.300 naar minder dan $800 per troy ounce, een verlies van 65%. Ter vergelijking: de goudprijs zakte in dat crisisjaar van een piek van $1.000 naar een dieptepunt van $750 per troy ounce, een daling van ‘slechts’ 25%.

Goud gaat via Zwitserland naar Azië

Wie de goudmarkt goed volgt is inmiddels op de hoogte van de verschuiving van goud van ‘West’ naar ‘Oost’. Niet alleen anekdotische verhalen, maar ook de officiële cijfers laten dat zien. De Zwitserse douane heeft op haar website openbaarheid gegeven van alle goudtransacties in het eerste kwartaal van 2014. Deze cijfers laten zien dat Zwitserland als doorvoerland voornamelijk goud ontvang uit het Verenigd Koninkrijk en de VS en dat het goud voor het grootste deel wordt geëxporteerd richting Hong Kong, India, China en Singapore.

Goud verhuist via Zwitserland naar Azië

Goud verhuist via Zwitserland naar Azië 

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo