Goud en zilver report (Week 21)

In dollars steeg de goudprijs in een week tijd van $1.359,53 naar $1.386,63 per troy ounce (+2%). De zilverprijs kwam uit op $22,40 per troy ounce, een minimale stijging ten opzichte van de $22,23 van de week daarvoor (+0,76%). Uit de percentages valt af te leiden dat de dollar weer iets zwakker is geworden tegenover de euro. De wisselkoers is op het moment van schrijven $1,2936.

De prijzen van goud en zilver zijn weer terug op het dieptepunt van midden april, toen de goudprijs de grootste tweedaagse prijsdaling in dertig jaar liet zien. De prijsontwikkeling van zilver laat zien dat er weinig kracht in de markt zit. Terwijl de goudprijs iets opveerde na de grote prijsdaling bleef de prijs van zilver achter. De goud/zilver ratio staat op het moment van schrijven op 61,89.

Volatiliteit

De volatiliteit van afgelopen week was opmerkelijk groot. Het begon al op de vroege maandagochtend, toen de prijs van zilver opeens met meer dan 6% onderuit ging. Vooral de timing was opmerkelijk, omdat de zilverhandel rond dat tijdstip doorgaans vrij rustig is. Als er op dat moment plotseling veel zilver wordt aangeboden kan de prijs hard omlaag gaan. Later op de dag was men de prijsdaling alweer vergeten, want geruchten over een afwaardering van de Amerikaanse kredietstatus stuwden de prijzen van goud en zilver weer op.

Donderdag stuurde Fed-voorzitter Beanke de financiële markten het bos in. Eerst verklaarde hij in het Amerikaanse Congres dat de stimulering van $85 miljard per maand voorlopig voortgezet zal worden, maar tijdens de vragensessie suggereerde hij dat het steunprogramma deze zomer nog afgebouwd kan worden. Aanvankelijk stegen de prijzen van goud en zilver, maar niet veel later gingen ze even hard weer naar beneden. Aandelenmarkten lieten hetzelfde patroon zien, weliswaar met minder volatiliteit dan goud en zilver.

Goudprijs in € per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

Zilverprijs in € per kilo (Bron: Goudstandaard)

Mijnbouwbedrijven in het nauw

Goud- en zilvermijnen hebben de laatste maanden de wind tegen, want de dalende prijzen van edelmetalen drukken op de winstmarges. Eerder deze week plaatsten we op Marketupdate een infographic over de productiekosten van goud. Voor veel grote mijnen liggen die inmiddels al boven de $1.000 per troy ounce. Barrick Gold zit er nog iets onder met een all-in kostprijs van $919, maar er zijn ook veel goedmijnen die veel meer kosten maken voor hetzelfde blokje goud.

De afgelopen vijf jaar zijn de productiekosten van goud sterk toegenomen. Enerzijds door slechtere ertskwaliteit en anderzijds door hogere kosten voor personeel en brandstof. Afgelopen vrijdag plaatste Marketupdate een samenvatting van de analyse van SRSRocco. Uit zijn onderzoek blijkt dat de vijf grootste mijnbouwbedrijven in 2012 gemiddeld 27% minder goud uit het erts haalden dan in 2005. Voor elke troy ounce goud die de mijnen opgraven is ook steeds meer brandstof nodig. In 2005 was 48 liter diesel nodig, maar in 2011 verstookten de vijf grootste mijnen al meer dan 82 liter voor hetzelfde klompje goud.

Toch is er een lichtpuntje voor beleggers die in de mijnaandelen zitten. Ze krijgen bijval van niemand minder dan George Soros. De miljardair ruilde eerder dit jaar een deel van zijn belang in het GLD fonds in voor mijnaandelen. Hij kocht $40 miljoen aan aandelen en $25 miljoen aan call opties.

Sentiment op dieptepunt?

Onderstaande grafiek plaatsten we afgelopen donderdag op Marketupdate. De grafiek is afkomstig van Zero Hedge en geeft inzicht in de speculatieve shortpositie in de goudmarkt. Het is een goede indicator voor het sentiment in de markt. Het aantal openstaande shortcontracten is de afgelopen zeven jaar nog niet zo groot geweest als nu. Kennelijk heerst er een grote consensus onder spculanten dat de goudprijs verder gaat zakken.

Speculatieve shortpositie goud op de COMEX op recordniveaus (Afbeelding via Zero Hedge)

Beleggers stappen nog steeds uit GLD

Ondertussen blijft het GLD fonds verder leeglopen. Afgelopen vrijdag had het fonds een claim op 1.016 ton fysiek goud, een daling van 22 ton ten opzichte van een week geleden. Ten opzichte van het begin van dit jaar is er al 333 ton goud weggesluisd uit dit ETF. Beleggers stappen uit het ‘papiergoud’ en maken de overstap naar andere beleggingen of fysiek goud.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo