In dollars zakte de goudprijs in een week tijd van $1.387,85 naar $1.384,10 per troy ounce, een daling van 0,27%. De zilverprijs was bij sluiting van de handel $21,61, een daling van 2,88% ten opzichte van de prijs van $22,26 op vrijdag 31 mei. De grotere prijsdaling in euro’s weerspiegelt een waardestijging van de euro. Beleggers hoeven minder euro’s op tafel te leggen voor dezelfde hoeveelheid goud of zilver. De wisselkoers is op het moment van schrijven $1,3219, de hoogste stand in ruim drie maanden tijd!
Goudprijs in € per troy ounce (Bron: Goudstandaard)
Zilverprijs in € per kilo (Bron: Goudstandaard)
Banencijfers
Afgelopen woensdag zorgde een tegenvallend banencijfer van loonstrookjesverwerker ADP voor een korte opleving van de goudprijs, die overigens vrij snel weer ongedaan werd gemaakt. Het banencijfer van vrijdag stemde hoopvol, al is het nog onvoldoende om de Amerikaanse economie uit het slop te trekken. Er werden de afgelopen maand 175.000 nieuwe banen gecreëerd, maar tegelijkertijd waren er ook meer werkloze Amerikanen die weer actief naar werk zochten. Het gevolg was een stijging van de officiële werkloosheid van 7,5 naar 7,6 procent.
De verborgen werkloosheid in de VS is nog steeds ongekend groot. Een maand geleden plaatsten we op Marktupdate een grafiek die laat zien hoe de Amerikaanse arbeidsmarkt is opgebouwd. Er zijn 87,5 miljoen Amerikanen die volgens de overheid geen werk hebben én gestopt zijn met het zoeken naar werk, terwijl ze wel tot de beroepsgeschikte bevolking behoren. Zouden we deze mensen ook als werkloos aanmerken, dan zou het werkloosheidspercentage in de VS ruim boven de 20% liggen!
Toch hecht men nog steeds een groot belang aan het banencijfer, want de goudprijs in euro’s zakte vrijdag meer dan 2% en de zilverprijs ging met 4,8% naar beneden. De verliezen van vrijdag waren groter dan de verliezen over de hele week. Zonder het effect van het banencijfer waren de prijzen van goud en zilver waarschijnlijk in de plus gesloten.
Nieuws
Afgelopen week waren er een aantal interessante nieuwtjes uit de goudmarkt. Maandag schreven we over de vondst van $1 miljard aan goud, diamanten en cash, vermogen dat eigendom was van de Libische kolonel Gaddafi. Sinds de omverwerping van zijn regime maakt men jacht op de schatten van Gaddafi, die naar schatting een waarde hebben van $80 miljard. Een klein gedeelte daarvan is nu aangetroffen in Zuid-Afrika. De Libische kolonel wist dat goud een belangrijke rol zou gaan spelen in de wereldeconomie. Hij voerde gesprekken met de regeringsleiders van andere Zuid-Afrikaanse landen over de oprichting van een goud gedekte valuta. Daarmee zou de export van olie afgerekend moeten worden.
Ondanks de daling van de goudprijs is de belangstelling voor het gele metaal toegenomen. Ook de afgelopen week kregen we uit verschillende hoeken berichten die in deze richting wijzen. Dinsdag publiceerden we op Marketupdate een ingezonden grafiek van @KoosJansen. Hij verzamelde data van de Shanghai Gold Exchange met betrekking tot de wekelijkse leveringen van fysiek goud. Hij bouwde daar onderstaande grafiek van, waarin ieder rood balkje staat voor één week. Zonder verder in de details te duiken: de grafiek laat zien dat er dit jaar veel meer fysiek goud werd uitgeleverd dan in de voorgaande jaren! Lees hier het hele artikel.
Fysieke uitlevering van goud op de Shanghai Gold Exchange blijft toenemen, klik voor grotere afbeelding (Bron: @KoosJansen)
Geen garanties meer…
Afgelopen week was er ook een leuk nieuwtje op het Golden Truth Report. Een lezer die de Comex voorraadrapportages in de gaten houdt zag tot zijn verbazing een nieuwe disclaimer. De CME kan per ingang van deze week niet meer instaan voor de volledigheid en de juistheid van de goudvoorraden in de bullion banks. Voor meer details verwijzen we naar dit artikel op Marketupdate.
India verhoogt importheffing
Tenslotte gaan we nog even naar India. Daar werd de heffing op import van goud opnieuw verhoogd. Per direct gaat de belasting van 6% naar 8%, de derde verhoging sinds begin 2012. Toen was de importheffing nog maar 2%. Ook de heffing op ruwe goudbaren en platina werd verhoogd, naar respectievelijk 7% en 8%. Door de importheffing te verhogen denkt de Indiase regering de import van goud af te kunnen remmen. De grote vraag naar goud onder de Indiërs zorgt voor een tekort op de betalingsbalans, met als gevolg dat de waarde van de roepie verder wegzakt. De Indiase minister van Financiën gaf banken het advies te moeten stoppen met het verkopen van gouden munten. Of de goudmarkt in India zich er ook maar iets van zal aantrekken? Wij betwijfelen het…