Goud en zilver report (Week 26)

De goudprijs bleef de afgelopen week netto vrijwel onveranderd. De koers zakte van €966,39 naar €964,26, een verwaarloosbare daling van 0,22%. De zilverprijs stond vrijdag bij sluiting van de handel ook niet ver van de slotkoers van een week geleden. Kwamen we een week geleden uit op €492,23 per kilogram, nu noteren we een slotkoers van €493,85. Omgerekend is dat een ‘winst’ van 0,32%.

In dollars steeg de goudprijs van $1.314,08 naar $1.316,18 per troy ounce (+0,16%) en klom de zilverprijs van $20,81 naar $20,97 per troy ounce (+0,77%). De euro werd weer iets meer waard tegenover de dollar, want de wisselkoers steeg van 1,3611 naar 1,3648. Dat is een stijging van 0,27%. Het ontbrak de afgelopen week aan richtinggevend nieuws, vandaar de relatief beperkte uitslagen. Wel zijn er genoeg interessante ontwikkelingen te melden…

Goudprijs in euro per troy ounce

Goudprijs in euro per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

Zilverprijs in euro per kilogram

Zilverprijs in euro per kilogram (Bron: Goudstandaard)

Miljardenfraude met goudleningen in China

De Chinese toezichthouder heeft ontdekt dat er op zeer grote schaal gefraudeerd is met leningen waarvoor goud als onderpand werd aangeboden. In veel gevallen bleek het goud helemaal niet toegewezen te zijn of werd het metaal meerdere keren tegelijk uitgeleend voor leningen. Naar schatting hebben bedrijven in de Chinese goudindustrie 900 miljoen yuan winst gemaakt door een te lage rente te betalen op leningen. Door goud als onderpand aan te bieden kan er tegen een lagere kostprijs geleend worden. Nu blijkt dat er niet in alle gevallen echt goud als onderpand beschikbaar was. Naast het edelmetaal werden ook koper, aluminium en andere grondstoffen als onderpand ingebracht voor verschillende leningen.

China importeert minder goud uit Hong Kong

China heeft in de maand mei opnieuw minder goud geïmporteerd uit Hong Kong. Het volume daalde naar 52,61 ton, het laagste niveau in zestien maanden tijd en de vierde maand van daling op rij. De terugval is deels te verklaren door een afgenomen Chinese vraag naar goud en deels door het feit dat Chinezen steeds meer goud rechtstreeks importeren via Shanghai en Beijing. Daar worden geen cijfers van bekendgemaakt. Desondanks is 52,61 ton nog steeds erg veel goud.

China importeerde opnieuw minder goud via Hong Kong

China importeerde opnieuw minder goud via Hong Kong

Oklahoma schrapt belasting op goud

Op steeds meer plaatsen wordt goud erkend als een volwaardige financiële ‘asset’. Dat betekent dat belastingen op aanschaf van goud op steeds meer plaatsen worden geschrapt, met als doel het edelmetaal beter verhandelbaar te maken. Door de hoge transactiekosten weg te nemen wordt het voor particulieren interessanter om vermogen om te zetten in fysiek goud. In de Eurozone is goud al vrijgesteld van BTW en ook in Singapore heeft men een aanschafbelasting op goud weggenomen.

In de VS, waar sommige mensen goud weer als geld willen gebruiken, wordt de belasting bij aankoop ook steeds vaker geschrapt. Utah was de eerste staat die zowel goud als zilver vrij wist te maken van VAT (value added tax), maar nu zet ook Oklahoma die stap. Per ingang van 1 november hoeft men daar niet de aankoopbelasting van 8,5% te betalen bij het kopen van goud en zilver. Lees verder op Goudstandaard.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo