Goud en zilver report (Week 29)

De goudprijs daalde de afgelopen week van €983,55 naar €969,02 per troy ounce (-1,48%), terwijl de prijs van een kilo zilver van €506,53 naar €496,13 zakte (-2,05%). In dollars zakte de goudprijs van $1.338,80 naar $1.310,78 (-2,09%) en de zilverprijs van $21,44 naar $20,87 (-2,66%) per troy ounce. Het grotere verlies in dollars weerspiegelt een relatief sterkere dollar tegenover de euro. De wisselkoers stond afgelopen vrijdag op $1,3524.

Goudprijs in euro per troy ounce

Goudprijs in euro per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

Zilverprijs in euro per kilogram

Zilverprijs in euro per kilogram (Bron: Goudstandaard)

Koersen terug bij af

Zo hard als de koersen vorige week omhoog schoten, zo snel gingen ze afgelopen maandag ook weer naar beneden. Dinsdag gingen de koersen nog wat verder omlaag, waarmee de stijging van vorige week ongedaan werd gemaakt. Door de verschrikkelijke vliegramp in Oekraïne, waarbij heel veel onschuldige slachtoffers vielen, namen ook de geopolitieke spanningen toe. Verdenkingen gaan in de richting van Rusland, maar het is nog te vroeg om te zeggen of dat terecht is. Hoe dan ook, de financiële markten sorteerden voor op de veilige havens, waar ook goud toe gerekend kan worden. De goudprijs steeg met ongeveer anderhalf procent, maar leverde vrijdag alweer een deel van de stijging in.

Indiase import goud daalt

Er was de afgelopen weinig nieuws omtrent de edelmetalen. Goudstandaard schrijft dat India in het afgelopen financiële jaar (dat eindigde in maart) veel minder goud geïmporteerd heeft dan een jaar eerder. Het totaal in 2013-2014 kwam uit op iets meer dan 670 ton, tegenover een kleine 1.014 ton goud in het financiële jaar 2012-2013.

De grote daling valt toe te schrijven aan een zeer restrictief beleid van de vorige Indiase regering. De importheffing van 10 tot 15 procent en het importquotum hebben de invoer van goud via officiële kanalen sterk afgeremd. Uiteraard nam de goudsmokkel een grote vlucht in deze periode, mede omdat de premie op goud op een gegeven moment de $180 per troy ounce bereikte. Daardoor was het lucratief illegaal goud in te voeren. Omdat daar geen cijfers van zijn blijft het gissen naar het totale importcijfer.

De nieuwe regering heeft het importquotum versoepeld en overweegt de invoerheffing op goud te verlagen. Het zal nog even duren voordat we het effect daarvan terugzien in de cijfers.

India importeerde minder goud

India importeerde minder goud

Rusland schroeft goudproductie op

Goudmijnen in Rusland hebben de afgelopen jaren hun productie sterk opgeschroefd, zo lezen we op de nieuwspagina van Doijer & Kalff. Voor het eerst in 25 jaar produceerde het land, dat rijk is aan grondstoffen, in een jaar weer meer goud dan de Verenigde Staten. In 2013 steeg de productie in Rusland met 12,6% naar ruim 254 ton zuiver edelmetaal, veel meer dan de 227 ton in de Verenigde Staten.

Terwijl de VS nog steeds goud exporteert weten de Russische goudmijnen de productie in eigen land te slijten. Commerciële banken kopen vaak een deel van de productie op, waarvan een gedeelte uiteindelijk aan de landelijke goudreserve toegevoegd wordt. Vergelijken we de huidige top 10 van landen met de grootste goudmijnsector met de productie in 2006, dan zien we grote verschuivingen. China en Rusland hebben de productie aanzienlijk uitgebreid, niet vreemd als je bedenkt dat dit ook de landen zijn die de laatste jaren veel goud importeren. Deze grootmachten willen veel meer goud hebben en proberen er zoveel mogelijk van te bemachtigen, zonder dat ze daarmee de goudprijs teveel opdrijven.

Zoals bekend daalt de goudproductie in Zuid-Afrika al jaren. Zetten we de cijfers van 2013 naast die van 2006, dan is dat verschil opeens goed te zien.

Goudproductie landen in 2006 en 2013

Goudproductie landen in 2006 en 2013 (Bron: Doijer & Kalff)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo