Goud en zilver report (Week 37)

Vorige week konden zowel goud als zilver geen richting kiezen. Hoewel de volatiliteit groot was kwamen de prijzen netto nauwelijks van hun plek. Dat was afgelopen week wel anders, want de goudprijs zakte met 5,56% naar €997,29 per troy ounce. De prijs van zilver daalde zelfs met 7,7% naar €537,22 per kilogram.

In dollars zakte de goudprijs van $1.391,67 naar $1.326,39 (-4,69%) en dook de zilverprijs omlaag van $23,85 naar $22,22 per troy ounce (-6,83%). Uit deze percentages kunnen we afleiden dat euro weer wat sterker is geworden ten opzichte van de dollar. De EUR/USD wisselkoers steeg de afgelopen week van 1,3118 naar 1,3292, een stijging van afgerond 1,33%.

Waarom dalen de prijzen van edelmetalen?

Het is moeilijk om de oorzaak van de prijsdaling vast te stellen. Mogelijk heeft het uitblijven van militair ingrijpen in Syrië een rol gespeeld. Het diplomatieke pad dat de wereldleiders nu bewandelen heeft beleggers wat meer rust gegeven. Daardoor zouden ze minder belangstelling hebben voor goud of zilver. Ook wordt er door de financiële markten geanticipeerd op tapering, het afbouwen van het stimuleringsprogramma van de Federal Reserve. In plaats van $85 miljard per maand zou de centrale bank nog ‘maar’ $75 miljard opkopen. Op 17 en 18 september steekt het bestuur van de Federal Reserve de koppen bij elkaar om het monetaire beleid te bespreken. Mogelijk geven de notulen van deze vergadering meer duidelijkheid.

Ook Goldman Sachs ziet de goudprijs graag dalen. De bank gaf deze week een impliciet verkoopadvies, door een koersdoel van $1.050 per troy ounce te formuleren voor 2014. Dat zou betekenen dat de goudprijs nog met $250 per troy ounce gaat zakken tot een niveau dat lager is dan de bodem van eind juni ($1.180 per troy ounce). Goldman Sachs gaf begin april ook een negatief advies voor goud, waarna de prijs ook begon te dalen. De bank profiteerde van de daling door massaal aandelen GLD in te slaan.

Goudprijs in euro per troy ounce

Goudprijs in euro per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

Zilverprijs in euro per kilo

Zilverprijs in euro per kilo (Bron: Goudstandaard)

Pensioenfonds mag wel in goud!

Het pensioenfonds Vereenigde Glasfabrieken is ten onrechte op de vingers getikt voor de aankoop van fysiek goud. De Nederlandsche Bank verzocht het pensioenfonds begin 2011 om een groot gedeelte van het goud van de hand te doen, omdat de keuze voor 12% goud in de portefeuille niet in overeenstemming zou zijn met de regels omtrent risicospreiding. Het pensioenfonds werd toen gedwongen om de exposure aan goud terug te brengen tot 3%, een besluit dat het pensioenfonds aanvocht in de rechtbank. In hoger beroep werd het pensioenfonds afgelopen week in het gelijk gesteld. Daarmee hebben alle pensioenfondsen in Nederland groen licht gekregen om wat meer goud in hun portefeuille op te nemen. Maar zullen ze dat ook doen?

GLD loopt weer beetje leeg…

De goudvoorraad van het GLD ETF is de afgelopen week weer iets kleiner geworden. Maandag werd er al 2 ton goud uit het fonds gehaald en vrijdag werd er nog eens 6 ton aan de voorraad onttrokken. Door de prijsdaling komen er weer aandelen GLD beschikbaar voor aantrekkelijke prijzen. Prijzen die het voor een select groepje banken en brokers aantrekkelijk maken om aandelen in te wisselen voor edelmetaal. In de grafiek is de wekelijkse daling van 8 ton overigens nauwelijks te zien. We verwachten dat de goudvoorraad verder zal krimpen, indien de goudprijs verder wegzakt. Op vrijdag was de goudvoorraad van het ETF 911,12 ton groot.

Goudvoorraad GLD ETFGoudvoorraad GLD krimpt weer een beetje

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *