Goud en zilver report (Week 43)

De goudprijs bereikte afgelopen week het hoogste niveau in ruim drie maanden tijd, maar wist dat niveau niet vast te houden. Op donderdag werd het grootste deel van de koerswinst van de week weer ingeleverd, want de goudprijs sloot de week uiteindelijk af op €971,57 per troy ounce, slechts 0,1% hoger dan de slotkoers van €970,59 een week eerder. Zilver deed het de afgelopen week niet veel beter, want de koers steeg met van €435 naar €436,75 per kilo. Dat is een winst van slechts 0,4%.

Terwijl goud en zilver in euro’s marginaal duurder werden gingen de koersen in dollars juist wat omlaag. Een relatief zwakkere is daar debet aan. Kijken we naar de ontwikkeling van de goudprijs, dan zien we dat die de afgelopen week gezakt is van $1.238,29 naar $1.231,03 per troy ounce (-0,59%). In dollars zakte de zilverkoers van $17,27 naar $17,21 per troy ounce, een daling van 0,35%.

In dollars is de goudprijs sinds het begin van dit jaar met een magere 2,4% gestegen, maar in euro’s staat het edelmetaal ruim 11% hoger. Kijken we naar de ontwikkeling van de zilverprijs sinds het begin van dit jaar, dan zien we zowel in euro’s als dollars een daling. Het verlies in dollars is met 11,5% wel een stuk groter dan het verlies in euro’s, dat beperkt bleef tot 4,1% op het moment van schrijven.

goudprijs-25okt2014

Goudprijs in euro’s per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

zillverprijs-25okt2014

Zilverprijs in euro per kilo (Bron: Goudstandaard)

Beleggers kopen steeds meer zilver

Deze week verscheen een nieuw rapport over de zilvermarkt, geschreven door analist Jeffrey Christian van de CPM Group. In het rapport lezen we dat de vraag naar zilver de komende jaren waarschijnlijk verdere zal toenemen, omdat beleggers het grijze edelmetaal zien als een veilige haven tegen valutarisico. Christian merkt in zijn rapport op dat beleggers die zilver kopen het niet snel van de hand doen. Werd er voorheen vooral gehandeld in het metaal, nu wordt het steeds vaker gekocht als een belegging om voor langere tijd aan te houden. Het resultaat hiervan zien we terug in de hoge verkoopcijfers van verschillende munthuizen en de alsmaar toenemen hoeveelheid fysiek zilver in ETF‘s. Eerder deze week maakten we daar een grafiek van.

reported-silver-holdings-1970-2013

Beleggers stappen nog steeds in zilver-ETF’s

Rusland blijft veel goud kopen

De Russische centrale bank blijft onverminderd goud kopen, zo schrijft Doijer & Kalff deze week. In september werd er 1,2 miljoen troy ounce goud aan de reserve toegevoegd, de grootste maandelijkse aankoop in vijftien jaar. Rusland koopt al sinds 2006 structureel goud bij ter diversificatie van de valutareserves.

russian-gold-reserves

Rusland blijft goud kopen (Grafiek van Sharelynx)

Zwitserland blijft massaal goud naar Azië exporteren

De cijfers van de Zwitserse douane laten zien dat er nog steeds veel goud richting Aziatische landen stroomt. Deze ontwikkeling, die vorig jaar goed in kaart werd gebracht door Koos Jansen, zet ook dit jaar door. India importeerde dit jaar al 300 ton goud uit Zwitserland en gaat daarmee aan kop. Hong Kong komt op een tweede plaats met in totaal 264 ton goud. Ook andere Aziatische landen als Singapore, Maleisië en Thailand blijken veel goud te kopen uit Zwitserland.

zwitserland-goud-export-sept2014

Zwitserland blijft veel goud naar Aziatische landen exporteren

Gerelateerd:

Frank Knopers

Frank Knopers schrijft sinds 2011 voor Marketupdate. In zijn vrije tijd zit hij vaak op de racefiets.