Goud en zilver report (Week 45)

Als we het koersverloop van zowel goud als zilver van de afgelopen week in één woord moeten samenvatten dan is het wel volatiliteit. Woensdag gingen de prijzen van beide edelmetalen opnieuw hard onderuit, maar door teleurstellend banencijfer op vrijdag sloot de goudprijs uiteindelijk hoger dan de slotkoers van vorige week. Ook de zilverprijs liet vrijdag enig herstel zien, maar sloot de week toch met een verlies af.

De goudkoers bereikte afgelopen week een bodem van iets meer dan €910 per troy ounce, maar wist vrijdag te herstellen tot €945,79 per troy ounce. Vergeleken met de slotkoers van een week eerder is dat een winst van 0,96%. De zilverprijs dook deze week onder de €400 per kilo, het laagste niveau sinds begin 2010. Bij sluiting van de handel noteerde het edelmetaal €407,49 per kilo, een daling van 1,69% ten opzichte van een week eerder. De prijzen van beide edelmetalen stonden de afgelopen week opnieuw onder druk door de sterke dollar, maar vrijdag sloop er enige onzekerheid in de markt over de groei van de Amerikaanse economie. Het banencijfer viel tegen, waardoor een eventuele renteverhoging door de Federal Reserve verder naar de toekomst is geschoven.

goudprijs-9nov2014

Goudprijs in euro per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

zilverprijs-9nov2014

Zilverprijs in euro per kilo (Bron: Goudstandaard)

Zilveren munten tijdelijk uitverkocht

Uit verschillende bronnen vernemen we dat de munthuizen en de leveranciers de vraag naar zilveren beleggingsmunten op dit moment niet aan kunnen. Door de scherpe daling van de zilverprijs ontstond de afgelopen twee weken een stormloop op de munten als de zilveren Maple Leaf, de Amerikaanse Silver Eagle en de Oostenrijkse Philharmoniker. Naar verwachting zullen deze munten binnen enkele weken weer beter verkrijgbaar zijn, als munthuizen de productie weer hebben afgestemd op de hogere vraag. Ondanks de daling van de zilverprijs naar het laagste niveau in ruim 4,5 jaar tijd blijven beleggers veel zilveren munten kopen.

Toch moeten we benadrukken dat het tekort aan zilveren munten het gevolg is van een strak productieschema van de munthuizen. Die proberen de vraag af te stemmen op de markt, zodat ze aan het einde van het jaar niet met teveel oude zilveren munten blijven zitten. De prijsdaling kwam blijkbaar ook voor de munthuizen onverwacht. Toch is er in de markt geen sprake van een tekort aan fysiek zilver. Het is slechts de productiecapaciteit van de munthuizen die momenteel een bottleneck vormt. Don Harrold legt dat op zijn eigen manier uit in de volgende video.

Greenspan over goud

Greenspan heeft zich onlangs opnieuw uitgelaten over goud. Tijdens de laatste bijeenkomst van de Council on Foreign Relations op 29 oktober suggereerde hij dat goud nog steeds een essentieel onderdeel vormt van ons monetaire systeem, omdat vrijwel alle ontwikkelde landen nog steeds over een aanzienlijke goudreserve beschikken. Hierbij verwijst hij ook naar het Central Bank Gold Agreement, dat dit jaar opnieuw voor vijf jaar verlengd werd. Centrale banken weten als geen ander hoe het financiële systeem werkt en zullen daarom ook niet zomaar afstand doen van hun goudvoorraad.

Greenspan wijst in dit korte audiofragment op het voorbeeld van Duitsland na afloop van de Tweede Wereldoorlog. Hij zei dat Duitsland alleen maar goederen uit het buitenland kon importeren als ze betaalden met fysiek goud. Het edelmetaal is een asset die overal geaccepteerd wordt, omdat het in feite een volledige betaling is. Accepteert een land schuldpapier in een vreemde valuta, dan is het nog maar de vraag of die vreemde valuta in de toekomst nog koopkracht heeft. Bij fysiek goud is dat geen issue.

Een andere opmerking die Greenspan maakte was de volgende: “De goudprijs wordt voor de helft bepaald door wat er morgen gebeurt”. Wat zou hij daarmee bedoelen? Laat het weten in de comments!

Gerelateerd:

Frank Knopers

Frank Knopers schrijft sinds 2011 voor Marketupdate. In zijn vrije tijd zit hij vaak op de racefiets.