Goud en zilver report (Week 46)

De goudprijs blijft voorlopig stabiliseren op een relatief laag niveau. Afgelopen week ging de prijs van een troy ounce goud omlaag van €963,91 naar  €956,04, een daling van -0,82%. De zilverprijs stond nog meer onder druk, want voor een kilo zilver betaalde men afgelopen vrijdag minder dan €500 op de spotmarkt. De prijs daalde in een week tijd met 4,15% van €517,27 naar €495,81.

Uitgedrukt in dollars deden beide edelmetalen het wat beter, waaruit we af kunnen leiden dat de euro weer iets aan kracht heeft gewonnen ten opzichte van de Amerikaanse munteenheid waar goud primair in genoteerd wordt. De goudprijs steeg de afgelopen week van $1.288,40 naar $1.290,23 per troy ounce, een kleine plus van 0,14%. De zilverprijs daalde van $21,51 naar $20,81 per troy ounce, een verlies van 3,25%. De EUR/USD wisselkoers steeg van 1,3366 naar 1,3495, een stijging van 0,97%.

Goudprijs in euro per troy ounce

Goudprijs in euro per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

Zilverprijs in euro per kilo

Zilverprijs in euro per kilo (Bron: Goudstandaard)

Wel of geen tapering?

Met de aandelenmarkt op een all-time high en een positief sentiment op de beurs laait de discussie weer op over tapering. Of die tapering er wel of niet komt, daar hebben we laatst al het nodige over geschreven. Feit blijft dat de markt zich nog steeds laat sturen door dit soort geruchten. Afgelopen dinsdag (12 november) was het weer zover, want op die dag maakten de prijzen van beide edelmetalen weer een duikeling naar beneden. De aanleiding was volgens CNBC de verwachting dat de Federal Reserve begin 2014 al begint met het afbouwen van het stimuleringsprogramma.

Het was op deze dag dat beleggers een duidelijk onderscheid maakten tussen goud en zilver. De goudprijs wist zich na een daling van ongeveer 1,3% weer te herstellen, terwijl de vraag naar zilver nauwelijks aantrok na een aanvankelijke daling van ruim 2,5%. Als gevolg van deze koersbeweging staat de goud/zilver ratio nu ongeveer op 62.

Goud verschuift naar het Oosten

Afgelopen week verscheen het kwartaalrapport van de World Gold Council (WGC), waarin we een trend bevestigd zien van fysiek goud dat van west naar oost verhuist. In het derde kwartaal was er opnieuw een netto uitstroom van goud uit ETF’s, beleggingsproducten die vooral goudbeleggers en speculanten aantrekt en die vooral populair zijn op de Westerse markt. Als gevolg van de liquidaties van fysiek goud uit deze ETF’s lezen we overal op het internet berichten dat de investeringsvraag naar goud met 21% gezakt is.

In de volgende video van de World Gold Council neemt operationeel directeur Marcel Grubb de laatste cijfers over het derde kwartaal van 2013 met u door.

Beleggers versus spaarders

Dat er minder investeringsvraag naar goud is lijkt niet tegen te spreken. Maar het is even duidelijk dat er nog steeds veel fysiek goud richting Azië stroomt. In deze regio blijft de vraag naar fysiek goud (voornamelijk in de vorm van sieraden, maar ook in de vorm van gouden munten en goudbaren) vrij sterk.

We hoeven alleen maar naar de Chinese importcijfers of naar de cijfers van de Shanghai Gold Exchange (zie dit artikel op het blog van Koos Jansen) te kijken om deze trend waar te nemen. De gigantische volumes goud die dit jaar richting de Aziatische markt zijn geëxporteerd geven een bevestiging dat goud nog steeds erg belangrijk wordt gevonden door heel veel bewoners van deze aardbol (India en China tellen samen ongeveer 2,4 miljard inwoners…). De daling van de goudprijs heeft deze trend niet gebroken, integendeel. China importeert dit jaar opnieuw meer goud en in India doet de regering er alles aan om de aankopen van goud door de bevolking te ontmoedigen.

Dat China veel goud invoert verklaart ook de bouw van een nieuwe goudkluis in de vrijhandelszone van Shanghai. Deze kluis van Malca-Amit biedt plaats aan 2.000 ton van het gele metaal. Deze opslaglocatie moet het voor Chinese en buitenlandse banken makkelijker maken om goud uit te verhandelen.

China importeert nog steeds veel goud

China importeert nog steeds veel goud (Bron: Koosjansen)

US Mint verkoopt recordaantal Silver Eagle munten

Terwijl China dit jaar een recordhoeveelheid goud importeert produceert het Amerikaanse munthuis dit jaar een recordaantal Silver Eagle munten. Ondanks (of juist dankzij?) de lagere zilverprijs is de vraag naar deze zilveren munten het hele jaar al relatief groot. De volgende grafiek van Goudstandaard laat de cumulatieve muntverkopen van 2013 naast die van 2011 zien. In 2011 werden er bijna 40 miljoen Silver Eagle’s verkocht, maar dit jaar zullen het er nog meer zijn. In november werd het oude record definitief verbroken.

Om de cijfers in perspectief te plaatsen: Het jaarlijkse aanbod van zilver is iets meer dan 1 miljard troy ounce (inclusief recycling). Met 40 miljoen munten van 1 troy ounce kunnen we dus concluderen dat één op elke 25 troy ounces zilver dit jaar is omgezet in een Silver Eagle munt.

US Mint verkoopt recordaantal Silver Eagle munten

Verkoop van zilveren Eagle munten bij de US Mint (Bron: Goudstandaard)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo