Goud en zilver report (Week 47)

De goudprijs steeg de afgelopen week van €949,16 naar €969,10 per troy ounce, een winst van 2,1%. Het is de tweede week op rij dat de goudprijs stijgt, maar het was ook opnieuw een week met bijzonder veel volatiliteit. Woensdag dook de prijs opeens hard omlaag, om vervolgens weer even hard te stijgen. Vrijdag steeg de goudprijs ook, maar dat kwam vooral door een wisselkoerseffect. Zilver liet gedurende de week een soortgelijk koersverloop zien en sloot afgelopen vrijdag op €425,92 per kilo, een stijging van 1,73% vergeleken met de slotkoers van een week eerder.

goudprijs-23nov2014

Goudprijs in euro van Goldprice.org (door technische problemen is er deze week heen koersgrafiek van Goudstandaard)

Nederland haalt goud terug

Vrijdag maakte de Nederlandsche Bank bekend dat een deel van de goudvoorraad veilig is overgebracht van New York naar Amsterdam. Bijna 130 ton goud werd met zwaar beveiligd transport weggehaald uit de VS, waardoor nu ruim 30% van het Nederlandse goud weer in Amsterdam ligt. Een duidelijke reden voor de repatriëring werd niet gegeven. De centrale bank houdt het op een gewijzigd locatiebeleid en stelt dat deze nieuwe verdeling van de goudreserve een positief vertrouwenseffect kan bewerkstelligen bij het publiek.

Marketupdate deed een rondvraag bij verschillende kenners en zal daar de komende dagen verslag van doen. Houdt onze site dus in de gaten als u meer wilt weten over deze significante ontwikkeling.

nederlands-goud

Nederland haalt deel goudvoorraad terug

Vraag naar zilver daalt

Volgens berekeningen van Thomson Reuters GFMS valt de vraag naar fysiek zilver dit jaar een paar procent lager uit dat in 2013. Reden daarvoor is het afnemende gebruik van zilver in de industrie, de daling van de vraag naar zilveren sieraden en de relatief zwakke vraag naar zilveren munten en zilverbaren in de eerste helft van dit jaar. De totale vraag naar zilver komt dit jaar naar schatting uit op 1.004,5 miljoen troy ounce, tegenover 1.077 miljoen troy ounce vorig jaar.

Draghi stuurt aan op inflatie

Een andere gebeurtenis die vrijdag even aan onze aandacht ontsnapte was een toespraak van ECB-president Draghi. Hij zei dat de inflatie in de Eurozone snel omhoog moest en dat hij bereid was daar alles voor te doen dat binnen zijn mandaat lag. In 2012 wist Draghi de zorgen in de financiële markten weg te nemen door te zeggen dat hij alles zou doen om de euro te redden. Zal deze uitspraak een even krachtige uitwerking hebben op de markt? Vrijdag daalde de euro met 1,2% ten opzichte van de dollar en sloot de Amsterdamse beurs 1,6% in de plus. In Duitsland gingen de aandelenkoersen nog wat meer omhoog, namelijk met 2,6%. Dat is niet vreemd als je bedenkt dat de economie van Duitsland veel afhankelijker is van de export naar gebieden buiten de Eurozone dan Nederland. Een zwakkere euro verbetert de concurrentiepositie.

De dalende inflatie is iets waar de ECB al een tijd mee in haar maag zit. De centrale bank streeft naar prijsstabiliteit, maar heeft geen passend antwoord op de schulddeflatie die blijft voortwoekeren in de Eurozone. Overheden moeten in veel gevallen bezuinigen en bedrijven en huishoudens worden steeds terughoudender met het afsluiten van leningen. Ondertussen wordt er wel massaal schuld afgelost, waardoor er in feite geld uit de economie verdwijnt.

Door de hoogte van de private schulden is het effect van de lage rente onvoldoende. De laatste twee renteverlagingen wisten geen indruk te maken op de financiële markten. Waar men op wacht is een krachtig stimuleringsprogramma en dat lijkt er langzaam aan ook te komen. De ECB begon in oktober schuldpapier op te kopen en Draghi stelde zich als doel het balanstotaal van de centrale bank met €1 biljoen op te schroeven. Ook Yves Mersch mengde zich in de discussie. Hij zei onlangs nog dat de ECB kan overgaan op het aankopen van staatsobligaties, ETF’s en goud om de inflatie aan te jagen.

Draghi zei dat er al veel stappen zijn gezet om de financiële toestand in de Eurozone te verbeteren, maar dat het economische herstel nog steeds achterblijft. Het groeitempo is laag en de werkloosheid daalt nog onvoldoende. Ook is het consumentenvertrouwen nog niet daar waar het zou moeten zijn.

draghi

Draghi wil snel iets doen om de inflatie aan te jagen

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo