Goud en zilver report (week 52)

De goudkoers steeg afgelopen week van €880,12 naar €882,54 per troy ounce (+0,27%), terwijl de prijs van een kilo zilver van €456,23 naar €469,64 wist te stijgen (+2,94%). In dollars steeg de goudprijs van $1.204,24 naar $1.213,01 per troy ounce (+0,73%) en kwam zilver weer boven de $20 met een prijsstijging van $19,40 naar $20,08 per troy ounce (+3,5%).

Met nog één handelsdag te gaan staat goud dit jaar op een verlies van 30,5% en is de zilverprijs 36,1% lager dan begin dit jaar. Dat verschil was een stuk groter, want de afgelopen twee weken was het koersrendement op zilver aanmerkelijk beter dan dat op goud.

De euro is opnieuw sterker geworden ten opzichte van de dollar en steeg vorige week van 1,3675 naar 1,3751 (+0,55%). De dalende wisselkoers van de ’tapering’ is daarmee alweer ongedaan gemaakt.

De goudprijs in euro per troy ounce

De goudprijs in euro per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

De zilverprijs in euro per kilo

De zilverprijs in euro per kilo (Bron: Goudstandaard)

Slechtste jaar sinds 1981

Met nog één handelsdag te gaan kunnen we de balans voor 2013 opmaken. Het was een uitzonderlijk slecht jaar voor de goudmarkt en de zilvermarkt, want de prijzen zijn sinds 1981 niet meer zo sterk gedaald als dit jaar. Verschillende drijfveren voor een hogere goudprijs, zoals een oplopende inflatie en angst voor het omvallen van banken, zijn naar de achtergrond verdwenen. Sterker nog, obligatiebelegger Pimco waarschuwt zelfs voor een Japan-scenario in de Eurozone, met stelselmatig dalende prijzen.

Ook de bankencrisis in Cyprus in het voorjaar bleek geen impuls te geven aan de goudmarkt. Op 12 en 15 april liet de goudkoers de grootste daling sinds jaren zien. Aanvankelijk werd de prijsdaling door Aziatische landen zeer positief ontvangen, want in het tweede kwartaal rapporteerde de World Gold Council nog een 53% hogere vraag naar fysiek goud dan een jaar eerder. Dat de prijsdaling hierdoor niet gestopt werd kwam door een steeds groter aanbod van goud uit de ETF’s. Dit jaar hebben de ETF’s gezamenlijk ongeveer 800 ton goud geliquideerd, nieuw aanbod dat voor een belangrijk deel richting Azië ging. Die 800 ton goud vertegenwoordigt meer dan 30% van de totale goudvoorraad waar de ETF’s begin dit jaar over beschikten.

GLD verloor dit jaar meer dan 500 ton goud

GLD verloor dit jaar meer dan 500 ton goud

Het afgelopen jaar was die verschuiving van goud richting het Oosten misschien wel de belangrijkste ontwikkeling. Zo importeerde China dit jaar veel meer goud dan vorig jaar en werd er vanuit Zwitserland steeds meer goud richting China geëxporteerd. Ondanks dat was de verkoopdruk in de goudmarkt het afgelopen jaar groter dan de koopdruk.

Chinese import van goud neemt toe

Chinese import van goud neemt toe

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Een gedachte over “Goud en zilver report (week 52)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo