Goud en zilver report (Week 6)

De goudkoers steeg deze week van €922,35 naar €929,49 per troy ounce, een plus van 0,77%. Zilver deed het een stuk beter, want het goedkopere edelmetaal klom met 3,44% van €456,48 naar €472,20 per kilo. De prijs van goud kwam voor het eerst in meer dan twee maanden weer boven de €30.000 per kilo, al wist dat prijsniveau deze week nog geen stand te houden.

De prijs van zilver zat afgelopen week stevig in de lift, waarmee een deel van de achterstand op het gele metaal wordt ingelopen. Sinds het begin van dit jaar is de goudkoers in euro’s met 6,1% gestegen, terwijl zilver op een plus van 3,5% staat.

Goudprijs in euro per troy ounce

Goudprijs in euro per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

Zilverprijs in euro per kilogram

Zilverprijs in euro per kilogram (Bron: Goudstandaard)

In dollars steeg de prijs van het gele metaal van $1.244,48 naar $1.266,62 per troy ounce (+1,78%) en wist zilver door de grens van $20 per troy ounce te breken. De zilverkoers steeg van $19,17 naar $20,02 (+4,43%). De hogere rendementen in dollars weerspiegelen een stijging van de wisselkoers tussen de euro en de dollar. Daalde de wisselkoers vorige week nog met bijna anderhalf procent, de afgelopen week sterkte de euro weer met 0,57% aan tot $1,3636.

Opmerkelijke beweging goudkoers

Van woensdag tot en met vrijdag klom de goudprijs in de ochtend, om vervolgens weer minstens zo hard weg te zakken na de opening van de handel in de Verenigde Staten. De derde grafiek laat goed zien dat de prijs steeds tussen 8 en 10 uur ’s morgens (New York tijd) daalt. Blijkbaar zijn dat geen goede tijdstippen om goud in de portefeuille te hebben… (?)

Goudprijs daalt op vaste tijdstippen??

De prijs daalde drie dagen op rij omstreeks om hetzelfde tijdstip…. (Bron: Goldprice.org)

China schroeft import goud op

De Chinezen hebben in december weer meer goud geïmporteerd via Hong Kong, zo blijkt uit cijfers die onlangs werden vrijgegeven. De netto import kwam uit op 94,54 ton goud, een stijging van ruim 23% ten opzichte van de relatief zwakke maand november. De bruto import vanuit Hong Kong steeg maand op maand met 18% naar 126,64 ton. De volgende grafieken, die we eerder deze week al op Marketupdate publiceerden, laat zien dat China in 2013 bruto veel meer geel metaal heeft ingevoerd dan in 2012.

De netto import van goud lag in de tweede helft van vorig jaar gemiddeld rond de 100 ton per maand. Om dat in perspectief te plaatsen: China importeerde in een half jaar netto een hoeveelheid goud gelijk aan de totale Nederlandse reserve (~612 ton). En dan vindt er ook nog import van goud plaats via andere invoerkanalen, bijvoorbeeld via Shanghai.

Chinese bruto import van goud via Hong Kong in 2012 en 2013

Chinese bruto import van goud via Hong Kong in 2012 en 2013

Bruto versus netto import goud vanuit Hong Kong naar China

Bruto versus netto import vanuit Hong Kong in 2013

Goudprijs heeft bodem bereikt?

Volgens analisten van Citi heeft de goudkoers de bodem wellicht bereikt. Het momentum om de aandelenmarkt is op dit moment negatief, terwijl goud juist weer wat op lijkt te krabbelen. De bodem die de goudprijs eind vorig jaar neerzette is dit jaar niet meer getest. Sterker nog, de koers is dit jaar al met meer dan 6% gestegen. Op de weekgrafiek is te zien dat de prijs uit de neerwaartse trend lijkt te breken. Dat is voor technisch analisten een zeer positief signaal. Als de goudprijs het opwaartse momentum weet te behouden, dan ligt een stijging van ongeveer $100 tot $1.361 per troy ounce in het verschiet, zo stellen analisten van de bank.

Goud lijkt uit negatief trendkanaal te breken

Goud lijkt uit negatief trendkanaal te breken

Citi maakt ook een vergelijking met de jaren ’70 van de vorige eeuw. Toen had het edelmetaal ook een heel slecht jaar achter de rug, voordat de prijs de weg naar boven weer wist te vinden. Volgens analisten van Citi moeten we op de weekgrafiek van de Dow Jones het 55-weeks gemiddelde van 15.218 punten goed in de gaten houden. Zakken we daar doorheen, dan is dat mogelijk zeer positief voor goud. Voor de S&P 500 praten we dan over een 55-weeks gemiddelde van 1.672 punten.

Goudkoers in de jaren zeventig

Goudkoers in de jaren zeventig

Goud versus Dow Jones weekgrafiek

Goud versus Dow Jones weekgrafiek

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

2 gedachten over “Goud en zilver report (Week 6)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo