Goud en zilver report (Week 9)

De prijzen van goud en zilver stonden halverwege de week nog een stuk hoger, want op woensdag klom de goudprijs naar €1.239,5 per troy ounce en tikte zilver de €725 per kilo aan. De sterke stijging werd donderdag en vrijdag grotendeels weer ongedaan gemaakt. In dollars zakte de goudprijs van $1.581,24 naar $1.576,75 per troy ounce (-0,28%) en zakte zilver weg van $28,75 naar $28,58 per troy ounce (-0,59%). De euro-dollar koers zakte vrijdag even onder de $1,30, het laagste niveau sinds december vorig jaar. Begin februari stond de euro een heel stuk sterker op ruim $1,36. Destijds uitte onder meer Francois Hollande kritiek op de ''te sterke euro', omdat die nadelig was voor de exportcapaciteit van de Franse industrie.

Beleggers verkopen GLD

De prijzen van goud en zilver gingen de afgelopen vijf maanden vooral naar beneden, waardoor beleggers die op zoek zijn naar koersrendement serieus getest worden. De aandelenmarkt liet in dezelfde periode een veel beter rendement zien. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel beleggers de laatste tijd goud van de hand doen. Vooral papieren instrumenten blijken beleggers makkelijk te verkopen, want het GLD goud-ETF zag in de maand februari alleen al een uitstroom van 70 ton goud. Er zit nu nog 1.258,4 ton fysiek goud in dit ETF, terwijl er in december vorig jaar 1.353,35 ton in het fonds zat. GLD is in omvang ongeveer de helft van alle goud-ETF's in de wereld en zegt dus veel over het sentiment onder de 'goudbeleggers'. Ook George Soros verkocht recent zijn aandeel in het GLD fonds.

Goldman Sachs

Goldman Sachs was er als de kippen bij om haar koersdoel voor goud naar beneden bij te stellen. De bank verlaagde haar verwachting van de goudprijs naar $1.615, $1.600 en $1.550 per troy ounce voor respectievelijk drie, zes en twaalf maanden. In 2018 zal de goudprijs volgens Goldman Sachs richting de $1.200 wegzakken. Dat zijn opvallende prognoses, aangezien dezelfde bank eind vorig jaar nog rekende op een goudprijs van meer dan $1.800 per troy ounce in 2013.

Focus

Iedereen met een long positie in fysiek goud of zilver heeft de laatste maanden veel tijd gekregen om goed over de fundamentals na te denken. Waarom is het wel of niet interessant om in goud te blijven zitten? Moet ik juist nu wat bijkopen of niet? Dat zijn beslissingen die iedereen voor zichzelf moet maken, maar als we Jim Sinclair mogen geloven zeggen deze korte termijn koersbewegingen niets over de fundamentele trend die al sinds de introductie van de euro is ingezet. Sindsdien is de goudprijs al aan het stijgen en is er al veel goud verhuisd richting de opkomende economieën. Die verhuizing gaat gewoon door, want centrale banken kopen nog steeds massaal goud bij op hun reserves te diversifiëren van valutareserves richting fysiek goud. Deze week lazen we dat onder meer Rusland en Kazachstan in januari weer goud hebben gekocht. Hoe langer de goudprijs richtingloos blijft of naar beneden gaat, hoe meer goud er uit de zwakke handen komt en verschuift richting de sterke handen in de markt.

Goudprijs in euro per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

Zilverprijs in euro per kilo (Bron: Goudstandaard)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo