Goud is geen investering

Goud genereert geen cash flow en kan daarom geen investering zijn. Er kan momenteel voor één troy ounce goud evenveel ruwe olie gekocht worden als pakweg tien jaar geleden. Als goud op deze manier bekeken wordt, is het geen investering, aangezien het over de periode niet voor meer welvaart heeft gezorgd. Goud heeft daarentegen wel zijn koopkracht behouden.

Goud is een natuurlijk element en wordt vaak, net als andere metalen uit het periodieke stelsel, gezien als een grondstof. Goud verschilt echter fundamenteel van andere grondstoffen om de volgende redenen:

• Grondstoffen worden verbruikt en, los van recycling, verdwijnen nadat ze gebruikt zijn. Goud verdwijnt niet. Al het goud dat in de geschiedenis van de mens is gemijnd bestaat nog. Deze hoeveelheid is volgens de meeste schattingen rond de 162.000 ton.

• Al het goud is, in tegenstelling tot andere grondstoffen, identiek en bederft niet door de tijd heen.

• De verhouding tussen waarde en volume is bij goud heel hoog. Zo zou er bijvoorbeeld een pakhuis vol met zink nodig zijn om de $760.000 van een 400 troy ounce goudbaar te evenaren. Ter illustratie een goudbaar van 400 troy ounce heeft ongeveer de volgende dimensies; 25cm X 8cm X 5cm.

De prijs van goud komt tot stand door vraag en aanbod van fysiek goud. Fysiek goud kan traditioneel worden gekocht in de vorm van munten, baren en sieraden. Daaaast kan er tegenwoordig via inteet op makkelijke wijze relatief kleine hoeveelheden goud worden gekocht.

Beleggers kunnen zich op verschillende manieren blootstellen aan de schommelingen van de goudprijs. Er kan geinvesteerd worden in goudmijnaandelen, opties en futures op goudcontracten en de GLD ETF. De GLD ETF is een indextracker die de onderliggende beursindex, in dit geval de goudprijs, zo nauwkeurig mogelijk probeert te volgen.

De goudhoeveelheid van de GLD nam over het afgelopen jaar met 3.8% af. De goudprijs steeg daarentegen binnen een jaar met ongeveer 25%. Dit komt dan ook niet omdat beleggers door middel van goudbeleggingen willen profiteren van de schommelingen van de goudprijs maar door de vraag naar fysiek goud. Of het nu een centrale bank is die zijn monetaire reserves vergroot of een individu die iets achter de hand wil houden voor moeilijkere tijden, de kopers van goud kiezen fysiek goud in plaats van papieren alteatieven.

Ze begrijpen dat goud de enige vorm van eigendom is waar geen financiële verplichting aan ten grondslag ligt. Dit is ook de reden waarom er geen rente wordt uitgekeerd over goud. Er is namelijk geen sprake van risico. Dit risico is bij financiële producten en papiergeld wel aanwezig. Dit risico willen steeds meer mensen, gezien de fragiele staat van de wereldwijde bankensector en het inteationale monetaire systeem, niet  lopen. Natuurlijk leidt de waan van de dag en daarmee de vlucht naar of uit veilige havens tot grote schommelingen in de goudprijs. Toch is de fundamentele trend van hogere goudprijzen duidelijk zolang de huidige dollar-, euro-, valuta- en schuldcrisis niet zijn opgelost.

Als de goudprijs stijgt verschuift er welvaart, in de vorm van een afname in koopkracht, van een nationale valuta naar goud. Mensen met goud in eigendom zijn de winnaars van deze herverdeling. Mensen met papiergeld in handen, de verliezers.

Dit artikel is een vrije vertaling van een artikel van James Turk, oprichter en eigenaar van goldmoney.com

 

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo