In bijzonder omstandigheden gaan ook beleggers bijzonder te werk. Ze mijden de normale beleggingsklassen en kiezen voor vaak exotische oplossingen. Dat kunnen raceauto’s zijn of Chinees keramiek. Ook nu lijkt de wereld beland in bijzondere tijden, maar dit keer kiezen beleggers niet voor de exotische uitweg, zo lijkt het, maar voor de aloude beproefde oplossing. Ze gaan weer in beleggen in goud.
Goudprijs stijgt weer (Bron: Financial Times)
Goud weer populair
Sinds het begin van dit jaar is de prijs van goud al met bijna 17% gestegen en volgens Merrill Lynch nam de belangstelling voor het gele goedje in de afgelopen maand februari snel toe. De belangstelling bij beleggers was het hoogste sinds het midden van het crisisjaar 2009. De afgelopen maand liet het edelmetaal ook de beste performance zien in jaren. Het is misschien wel het bewijs bij uitstek dat beleggers nog maar weinig vertrouwen hebben in het kunnen van beleidsmakers en politici.
Dat ze daar terecht wantrouwend over zijn bewijst de uitkomst van de bijeenkomst van de G20 in Shanghai. Welbeschouwd is daar niets besloten. De aanwezigen leken helemaal niet van plan om een collectief besluit te nemen om de wereldeconomie een impuls te geven. Het leek louter en alleen te draaien om het eigen nationale belang.
Er is op de G20 in Shanghai eigenlijk niets besloten
Ook de verwachtingen over het kunnen van de centrale banken, de Fed voorop, eroderen snel. De ECB en de Bank van Japan lijken de race naar de bodem van het ravijn aangegaan te zijn door een negatief rentebeleid te entameren. En dan is er nog de centrale bank van China, dat zich bijzonder weinig gelegen laat aan wat de andere centrale banken denken of doen. Het lijkt een heilloze weg en wie ook maar een beetje sceptisch is, die zoekt een veilige haven die goud heet.
Wat mogen we van goud verwachten?
Hoe ver de prijs nog kan stijgen, hangt voor een belangrijk deel af wat beleggers denken van de dollar. Historische gesproken beweegt de prijs van goud invers aan de waardeontwikkeling van de dollar. Bij de Deutsche Bank heeft de somberheid over de goudprijs plaatsgemaakt voor optimisme. Aan het einde van 2015 dachten analisten van die bank dat de prijs van goud naar $1.000 zou zakken. De dollar leek immers alleen maar sterker te worden, dankzij de renteverhoging en sterke aandelenmarkten. Van dat optimisme over de dollar en bloeiende aandelenmarkten is aan het begin van de maand maart niet veel meer over. Ergo, de kansen voor goud lijken alleen maar toe te nemen.
Het huidige positieve sentiment kan nog een steun in de rug krijgen als de Chinezen en Indiërs hun rol als grootste kopers van fysiek goud weer serieus gaan nemen. Daar is tot nu toe weinig van te merken. De import van goud vanuit Hongkong lag in januari 21% lager dan een jaar daarvoor. Als de prijs blijft stijgen, dan kan de lauwe belangstelling zomaar omslaan in een warme. De Chinezen nemen een wait-and-see houding aan. Ze willen bewijs, dat de huidige opleving handen en voeten heeft en niet een zoveelste oprisping blijkt te zijn! Het is aan de belegger de Chinezen van de duurzaamheid van de huidige rally te overtuigen.
Die beleggers zelf lijken al wel overtuigd. De instroom in gold-backed etf’s is in 17 maanden niet zo hoog geweest. Dat hebben ze bij Bloomberg uitgedokterd. En ook hedge funds nemen weer op grote schaal long posities in. Het zijn allemaal evenzovele bewijzen, dat steeds meer beleggers nog maar weinig vertrouwen in de richting die de wereldeconomie is ingeslagen. In ieder geval voor de korte termijn heeft goud zijn naam als safe haven weer eens overtuigend bewezen.
Cor Wijtvliet
Deze bijdrage is mogelijk gemaakt door Beurshalte
Dagelijks publiceert Beurshalte nieuwsbrieven en columns van leden van de redactie en van gastauteurs over de wereld van beleggen en alles wat ermee samenhangt. Daarnaast publiceert beurshalte wekelijks een nieuwsbrief met unieke inhoud over relevante beleggingsthema’s. Belangstellende lezers kunnen een gratis abonnement nemen. Als u geïnteresseerd bent, kunt u zich hier aanmelden!