Veel cliënten stellen mij of één van mijn collega’s de vraag of er nu zilver of goud aangekocht dient te worden en welke verhouding tussen de twee ze het beste kunnen kiezen. Vaak antwoord ik dat spreiding van beide edelmetalen het meest aan te raden is. Dit hangt natuurlijk vooral af van de persoonlijke situatie, welke voor iedereen verschillend is. Overigens vind ik spreiding binnen een beleggingsportefeuille sowieso het belangrijkste tijdens deze woelige tijden.
Er zijn momenteel zoveel verschillende scenario’s mogelijk zodat iedereen met veel vermogen er verstandig aan doet op verschillende paarden te wedden. Binnen edelmetalen zijn platina en palladium naar mijn mening ook erg interessante beleggingen, daarover zal ik op een later moment meer schrijven.
Veilige haven
Zilver heeft net als goud de status van veilige haven, maar de prijs gedraagt zich toch net iets anders. Dit komt omdat slechts 10 tot 15 procent van de goudproductie gaat naar industrieel gebruik, tegenover meer dan 50% bij zilver. Dat zilver als veilige haven gezien wordt blijkt ook wel uit het feit dat zowel goud als zilver het de laatste jaren beduidend beter gedaan hebben dan andere grondstoffen.
Zilver wordt vanwege haar unieke eigenschappen onder andere gebruikt in batterijen, LED-lampen, zonnepanelen, elektronische apparaten en waterfilters. Aan de aanbodzijde is zilver misschien nog wel schaarser dan goud. Dit zagen wij een half jaar geleden, toen er door verschillende munthuizen een orderstop werd ingevoerd vanwege de te grote vraag. Ook is er natuurlijk maar een vaste hoeveelheid zilver in de wereld, die tijdens de menselijke geschiedenis haar waarde net als goud heeft weten te behouden.
Goud of zilver?
Cyclisch karakter
De grotere blootstelling aan industrieel gebruik maakt wel dat zilver veel meer afhankelijk is van economische cycli dan goud. Dit is duidelijk te zien in de volatiliteit (beweeglijkheid) van de zilverprijs. Maar tijdens een financiële crisis komt de status van veilige haven toch bovendrijven. Tijdens de ‘Grote Recessie’ van 2008 tot 2010 steeg de goudprijs 70%, terwijl de zilverprijs in waarde wist te verdubbelen.
Beleggen in zilver?
Een groot probleem bij zilver is dat de overheid 21% btw over zilverbaren in rekening brengt (zilveren munten zijn hiervan uitgezonderd!), dit is dé reden dat wij btw-vrij zilver aanbieden in onze opslag in Zwitserland. Daar mag u het edelmetaal vrij van btw opslaan en verhandelen.
Dit jaar houden beide edelmetalen elkaar nog in evenwicht en blijft de goud/zilver ratio op hetzelfde niveau. Momenteel betaal je zo’n 79 keer meer voor goud dan zilver, maar deze ratio kende de afgelopen honderd jaar grote extremen. In de jaren ’70 lag de ratio bijvoorbeeld rond 20, terwijl deze begin jaren ’90 was gestegen naar 100.
De huidige ratio maakt dat zilver in historisch perspectief ondergewaardeerd is ten opzichte van goud, want het historische gemiddelde ligt rond 55. Maar het verleden heeft ook bewezen dat een hogere ratio niet onmogelijk is. Daarom blijft spreiding tussen beide edelmetalen misschien toch wel de meest veilige keuze.
Sander Noordhof
Deze column van Sander Noordhof verscheen afgelopen vrijdag in de nieuwsbrief van Goudstandaard.