De goudmarkt is vandaag opnieuw in een staat van backwardation terechtgekomen. De Gold Forward Offered Rate (GOFO) voor contracten met een duur van 1, 2 of 3 maanden is voor het eerst sinds begin september weer in negatief terrein gekomen. Dat betekent dat handelaren geld toe moeten leggen om dollars in te wisselen voor posities in goud. De GOFO is samengesteld uit twee componenten, namelijk de kosten om dollars te lenen en de kosten om goud te lenen. Een stijging of daling van de GOFO hangt dus af van beide factoren.
Backwardation
Van juli tot en met augustus was de goudmarkt ook al in backwardation, dat was al een uitzonderlijk lange periode. Op het dieptepunt waren zelfs leningen voor goud met een looptijd van zes maanden duurder dan leningen in dollars (zie de paarse lijn). Wie goed kijkt merkt op dat een stijging of daling van de goudprijs met een vertraging van ongeveer een maand doorwerkt in de GOFO rates. Of dat nou toeval is of niet, dat weten we niet. Wel valt op dat de goudprijs ongeveer een maand geleden een piek bereikte van $1.370 per troy ounce, om vervolgens $100 weg te zakken. Meer over de backwardation in goud kunt u lezen in dit artikel uit ons archief.
Goud opnieuw in backwardation
2 gedachten over “Goud opnieuw in backwardation”
Alle grafieken zeggen me hoegenaamd niets omdat de cijfers in hoge mate worden gemanipuleerd. Er zullen ongetwijfeld speculanten zijn die zich in slecht weer bevinden. Voor de bezitters van fysiek edelmetaal verandert er niets; zij gebruiken het enige dat er uiteindelijk toe doet, n.l. het boerenverstand. Zij kopen geen goud om er geld van te maken; zij kopen het, omdat zij geld bezitten.
Ik voel me de laatste tijd ook erg in backwardation