Volgens de Australische bank Macquarie wordt het steeds duidelijker dat er een relatie bestaat tussen de export van goud van het Verenigd Koninkrijk naar Zwitserland en de uitstroom van goud uit ETF’s als het GLD. In de eerste acht maanden van dit jaar werd er volgens cijfers van Eurostat 1.016,3 ton goud van Londen naar Zwitserland overgevlogen, een gigantisch volume in vergelijking met de 85,1 ton goud in dezelfde periode van vorig jaar.
Volgens Macquarie loopt de explosieve stijging van de goudexport van Londen naar Zwitserland vrijwel gelijk met de uitstroom van goud uit ETF’s, die hun goudvoorraden in Londen aanhouden. Alleen dit jaar hebben ETF’s volgens Reuters al bijna 670 ton goud geliquideerd, een grote trendbreuk met de gemiddelde instroom van 332,8 ton per jaar over de afgelopen vijf jaar. Van het grootste goud-ETF (GLD) is bekend dat ze haar goudvoorraad aanhoudt bij HSBC in Londen. Ook ETF Securities heeft haar goudvoorraad, het onderpand voor de aandelen, in Londen opgeslagen.
Goud verhuist via Zwitserland naar Azië
Volgens analist Matthey Turner van Macquarie wordt het goud in Zwitserland omgesmolten naar kleinere baren, die vervolgens weer worden geëxporteerd naar Azië. In augustus werd er slechts 98,2 ton goud geëxporteerd door het Verenigd Koninkrijk, het laagste volume in zes maanden tijd. Volgens Turner correspondeert deze opvallende daling met de minimale uitstroom van goud uit verschillende ETF’s gedurende deze periode. Deze verklaring klinkt plausibel, maar we hebben de cijfers niet om de bewering hard te maken.
Ook analist Suki Cooper van Barclays denkt dat er een relatie bestaat tussen de uitstroom van goud uit ETF’s, de export van goud naar Zwitserland en de wederuitvoer naar Hong Kong. Koosjansen verzamelde eerder al cijfers die op dezelfde trend wijzen, de laatste twee links onder dit artikel verwijzen naar de grafieken die deze trend laten zien.
GLD loopt leeg…
In de eerste helft van dit jaar hebben veel beleggers hun posities in goud-ETF’s als het GLD van de hand gedaan. Door de daling van de goudprijs hebben ze het vertrouwen in het gele metaal verloren. Veel beleggers die dachten winst te maken op goud gooiden dit jaar de handdoek in de ring, omdat de prijs maar bleef dalen. Banken kochten deze goudpapieren en wisselden ze in voor fysiek goud, waarschijnlijk om ze het goud met winst konden doorverkopen in Azië. Alleen dit jaar heeft het GLD al 475 ton goud geliquideerd, een daling van ongeveer 35% ten opzichte van de piek van 1.353 ton in december vorig jaar. Onderstaande grafiek laat zien dat het GLD dit jaar heel veel goud van de hand heeft gedaan. Het laatste cijfer van 22 oktober geeft een voorraad aan van 878 ton goud.
Lees ook de volgende artikelen uit ons archief:
- Waar blijft het goud van het GLD ETF?
- Grote hoeveelheid goud verhuist van Londen naar Azië
- Goud verhuist met tonnen tegelijk van Zwitserland naar Hong Kong
- Britten exporteerden dit jaar al 817 ton goud
Ontwikkeling goudvoorraad GLD in 2013