Het zien niet alleen vermogende Aziaten die fysiek goud uit de VS halen, maar ook allerlei nieuwe beleggingsproducten zoals ETF's. Die bestaan al langer in de Westerse wereld, maar in Azie zijn deze instrumenten nog in opkomst. Ook deze fondsen moeten grote hoeveelheden goud verzamelen en kopen edelmetaal in de VS.
Afgelopen vrijdag liet het Amerikaanse ministerie van Handel zien dat er alleen in de maand december al voor $4 miljard aan niet-monetair goud geëxporteerd werd, een stijging van 43% ten opzichte van de maand daarvoor. Handel in niet-monetair goud is al het fysiek verhandelde goud, minus het gedeelte dat de centrale bank gekocht of verkocht heeft. Omgerekend naar de goudprijs van die maand hebben we het over een totaal volume van meer dan 70 ton goud.
Dat is het grootste bedrag aan goudexport dat gemeten werd door het ministerie van Handel sinds september 2011, toen de goudprijs in dollars een record bereikte van $1.920 per troy ounce. In december vorig jaar was de prijs een stuk lager, waardoor het best mogelijk is dat er in december het grootste volume aan goud geëxporteerd werd.
Hong Kong
Hong Kong was de grootste koper van het Amerikaanse goud met een totale aankoop van $2 miljard. Dat is de helft van al het goud dat Amerika in december exporteerde. Omgerekend naar gewicht gaat het om een stroom van ongeveer 30 ton goud van de VS richting Hong Kong. Daaruit kunnen we concluderen dat Amerika in december meer dan een kwart van al het goud aanleverde dat Hong Kong in die maand importeerde.
Reuters schrijft dat onzekerheid onder beleggers met betrekking tot de fiscale situatie van Amerika en de schuldencrisis in de Eurozone een reden is geweest om het goud elders onder te brengen. Vermogende particulieren en fondsen zouden goud verscheept hebben van kluizen in New York, Zwitserland en Londen naar kluizen in Hong Kong en Singapore. Of dat echt een belangrijke rol speelde valt moeilijk te zeggen, want hier hebben we geen cijfers van.
Vermogen verschuift richting Azie
Reuters nam contact op met Miguel Perez-Santall van BullionVault, een grote Amerikaanse aanbieder van opslag van fysiek edelmetaal. Kennelijk heeft dit bedrijf ook veel Aziatische klanten. Perez-Santall zei namelijk het volgende: “Nu de Aziatische markten welvarender worden zien we meer en meer private beleggers die hun metaal willen overbrengen. Mensen willen het goud dichter bij huis hebben”. Hij voegde daaraan toe dat het overbrengen van goud richting Azie geen sinecure is, omdat er in die landen nog een tekort is aan goede kluisruimte om het goud veilig in op te slaan.
Michael George van de US Geological Survey verklaarde tegenover Reuters dat de export van goud van Amerika richting Hong Kong al jarenlang aan het toenemen is: “Vermogende Aziaten willen hun portfolio diversificeren met fysiek goud”. Een deel van het goud dat Hong Kong koopt in Amerika wordt doorgevoerd naar andere landen in de regio. Ook Taiwan zou volgens George veel goud importeren, ook rechtstreeks vanuit Amerika.
In november werden er door ETF Securities drie nieuwe ETF's opgericht in Hong Kong, die allemaal gedekt zijn door fysiek edelmetaal. De export van goud richting Hong Kong is volgens Jeffrey Sica van vermogensbeheerder SICA Wealth ook toe te schrijven aan een afnemend vertrouwen in het Amerikaanse bankenstelsel.
Chinese goudimport steeg 47% in 2012
De netto instroom van goud richting Hong Kong was in heel 2012 iets minder dan 560 ton, een toename van 47% ten opzichte van de netto import in 2011. De vraag naar goud vanuit China (en enkele van haar buurlanden) blijft onverminderd groot, ondanks de stijgende goudprijs. Volgens een analist van de World Gold Council kan de vraag naar goud vanuit China in 2013 opnieuw met 10% stijgen, zo valt te lezen op Reuters. China, de tweede grootste economie van de wereld, is in een nek-aan-nek race verwikkeld als het gaat om de totale vraag naar goud. Die is in beide landen inmiddels ongeveer 1.000 ton per jaar.
Amerika verkoopt goud, China pakt het met twee handen aan