Goudinkopers in Italie doen goede zaken: veel mensen verkopen hun goud

De particuliere handel in goud bloeit op, een fenomeen dat we op wereldwijde schaal kunnen aanschouwen. Ook in Nederland valt er nu met enige regelmaat een flyer in de brievenbus die ons aanspoort om goud in te ruilen voor geld en op televisie zien we zo nu en dan ook reclames voorbij komen met dezelfde boodschap. Dat men massaal gebruikmaakt van deze mogelijkheid blijkt wel in Italië, waar de grootste goudinkoper hele goede zaken doet. Het bedrijf OroCash ('oro' is Italiaans voor goud), verwacht in 2012 weer meer omzet te draaien dan in 2011 en zal dit jaar daarom 150 nieuwe inkooppunten in Italië en in omliggende landen openen. Door de hoge goudprijs wordt er steeds meer beleggingsgoud gekocht, maar tegelijkertijd wordt het ook steeds drukker bij de goudinkopers.

''Mensen zijn niet meer zo emotioneel gebonden aan hun oude gouden sieraden als in het verleden. Juwelen zijn een accessoire geworden die men blijkbaar net zo makkelijk koopt en verkoopt als bijvoorbeeld schoenen'', aldus Marco Agostoni, de commercieel directeur van OroCash. Het bedrijf waar hij werkt opende zijn deuren voor het eerst in 2000, toen de Italiaanse wetgeving werd aangepast en de markt voor inkoop en verkoop van goud verder geliberaliseerd werd. Sindsdien is het bedrijf hard gegroeid, vooral in de laatste jaren waarin de goudprijs bijna onafgebroken bleef stijgen. OroCash haalde in 2010 voor in totaal 6 metrische ton aan goud op, wat tegen de huidige spotprijs van ongeveer €43.000 per kilo goed is voor een totale waarde van €258 miljoen. Dat volume werd in 2011 met tenminste 15% overtroffen, zo verklaarden de topmanagers van OroCash woensdag tegenover Reuters.

''Natuurlijk heeft de crisis ons bedrijf geholpen, maar dat is niet de vooaamste reden'', aldus Agonstoni. Er zijn wel meer mensen die nu goud verkopen omdat ze in de financiële problemen zitten, maar dit is nog altijd een minderheid van de totale goudinkoop van het bedrijf. Voor de financiële crisis verkocht ongeveer 15% het goud omdat ze krap bij kas zaten, nu schat de commercieel directeur van OroCash die groep op 20 tot 25 procent. ''De meerderheid verkoopt oude gouden sieraden omdat ze er geen bijzondere band (meer) mee hebben en omdat de goudprijs op recordhoogte staat'', aldus Agostoni.

Meer omzet uit goudinkopen verwacht in 2012

OroCash deelt niet de mening van sommige analisten dat het meeste 'oude goud' inmiddels wel verkocht is door particulieren, want het bedrijf wil dit jaar nog eens 150 nieuwe inkooppunten openen in binnen- en buitenland. Momenteel heeft OroCash 350 inkooppunten in Italië en nog eens honderd stuks verspreid over Spanje, Portugal, Ierland en Oostenrijk. De landen waar OroCash met name haar pijlen op richt zijn de verschillende 'zwakke' landen in de Eurozone, waar de schuldencrisis nu het meest gevoeld wordt.

In totaal kent Italië op dit moment naar schatting 5.000 tot 8.000 locaties waar goud van particulieren ingekocht wordt. Deze winkels zijn gezamenlijk goed voor een omzet van €2 tot 3 miljard. Het totale volume aan goud dat burgers in Italië van de hand deden werd in 2010 geschat op 85 tot 90 metrische ton. Dat stelt althans de Italiaanse federatie van goudsmeden Federorafi. OroCash doet echter zaken met een Zwitserse smelterij, die de oude juwelen en muntstukken weer kan omsmelten tot nieuwe baren en muntstukken die hun weg weer vinden naar juweliers, beleggers en de industrie. Volgens een recent rapport van het World Gold Council was de recycling van oud goud in 2010 wereldwijd verantwoordelijk voor ruim een derde van het totale goudaanbod. Eerder vandaag hebben we dit rapport al uitgebreid behandeld, zie ook deze link.

Geen bubbel

De grote behoefte van 'de grote massa' om juist in deze tijden goud te verkopen laat maar weer eens zien dat de goudmarkt nog lang niet in een bubbel zit. Daarvoor moet de grote massa eerst enthousiast worden over goud en het niet meer willen omruilen voor cash tegen de huidige spotprijs. Ook het feit dat bedrijven tegen deze recordprijzen nog steeds goud willen opkopen van particulieren maakt duidelijk dat ook zij rekening houden met een stijgende goudprijs. Als ze daar niet van overtuigd waren zouden ze immers veel risico lopen om verlies te draaien en zouden ze ook niet besluiten om meer te investeren in reclame en extra capaciteit.

Geld voor goud klinkt veel mensen nog steeds goed in de oren

Verkoop van 'scrap gold' was in 2010 goed voor meer dan een derde van het totale goudaanbod

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo