Tijdens de vorige bull market in goud waren goudmijnen het meest voor de hand liggende alteatief voor fysiek goud om blootstelling te krijgen aan de goudprijs. Doordat er in de jaren ’70 nog geen goudtrackers waren stapten veel beleggers massaal in de mijnaandelen. Het FD schrijft in de krant van 30 april dat goudmijnaandelen geen prominente rol meer vervullen in de wereld van beleggers, omdat er nu ook tal van ETF’s zijn die blootstelling geven aan de goudprijs.
Het FD schrijft dat een goud-ETF, een relatief nieuw fenomeen dat nog maar tien jaar bestaat, het voor beleggers veel toegankelijker heeft gemaakt om in goud te beleggen. De krant schrijft dat de waarde van een index van mijnbouwbedrijven sinds de piek in 2010 met $125 miljard gezakt is, terwijl de goudvoorraden van de zogeheten trackers in dezelfde periode $45 miljard meer waard geworden is.
De krant schrijft dat veel mijnbouwbedrijven nog steeds winstgevend zijn, omdat de goudprijs de afgelopen jaren sneller gestegen is dan de kostprijs. Toch is het kostbaarder geworden om mijnen operationeel te houden. Het vinden en aanboren van nieuwe reserves is een uiterst kostbare gelegenheid, zeker nu het makkelijk vindbare goud al gedolven is. De waarde van een mijnaandeel hangt sterk samen met de winstgevendheid, terwijl die juist sterk onder druk kan komen te staan na een prijsdaling zoals die van twee weken geleden.
Steeds meer beleggers geven hun voorkeur aan trackers op de goudprijs, omdat die makkelijker verhandelbaar zouden zijn dan aandelen van mijnbouwbedrijven. Inmiddels bezitten beleggers via goudtrackers ongeveer $150 miljard aan goud, zo schrijft het FD op basis van gegevens van Bloomberg.
Goud of mijnaandelen?
Het behoeft geen uitleg dat aandelen van goudmijnen geen alteatief zijn voor fysiek goud of voor een goudtracker. Het is een ander soort belegging met een heel ander risicoprofiel. Fysiek goud is een bezitting met intrinsieke waarde zonder tegenpartij, terwijl een goudmijn prestaties moet leveren die afhankelijk zijn van het management, het personeel, productiekosten en de overheid van het land waar de mijn actief is. Daar heeft Marketupdate eerder al het nodige over geschreven. De recente daling van de goudprijs zet de sector verder onder druk.
GLD (rood) afgezet tegen de Gold Miners index (blauw), klik voor een grotere versie (Bron: Yahoo Finance)