De goudmijnen hebben na een aantal moeilijke jaren hun glans weer teruggekregen, want de aandelen van deze bedrijven zijn sinds het begin van dit jaar in waarde verdubbeld. Door een combinatie van een hogere goudprijs, lagere schulden en diverse kostenbesparingen zijn de winstmarges in de sector aanzienlijk verbeterd. Daar komt bij dat de valuta van verschillende landen met een grote goudmijnsector gedaald is ten opzichte van de dollar, waardoor de loonkosten voor goudmijnen lager uitvallen.
De mijnbouwsector heeft in een zeer korte tijd een draai van 180 graden weten te maken. Acht maanden geleden stond de goudprijs nog op $1.050 per troy ounce, terwijl de sector een prijs van gemiddeld $1.200 per troy ounce nodig heeft om break-even te draaien. De grote expansiedrift die met schuld gefinancierd werd begon op dat moment in het nadeel van de goudmijnen te werken.
Maar voordat de goudmijnen al hun hervormingen hadden doorgevoerd begon de goudprijs begin dit jaar plotseling weer te stijgen. Zorgen over de Chinese economie drukten de aandelenkoersen wereldwijd diep in de min, waardoor de Amerikaanse centrale bank haar plannen om de rente te verhogen naar de lange baan schoof. De goudprijs steeg in een half jaar tijd met ongeveer 25% en lijkt nu te stabiliseren boven de $1.300 per troy ounce.
Goudmijnen zijn dit jaar de grote winnaar op de beurs (Grafiek via Bloomberg)
Fysiek goud of goudmijnen?
Alle grote goudmijnbedrijven als Harmony, Yamana, AngloGold, Barrick, Newmont en Randgold zagen hun beurswaarde dit jaar meer dan verdubbelen. Maar zijn goudmijnen daarmee ook een betere belegging dan het goud zelf? Dat ligt er maar net aan welk risico je als belegger wilt nemen. De koersen van goudmijnaandelen stijgen sneller in een opgaande markt, maar dalen ook harder als de goudprijs weer omlaag gaat. De volatiliteit van goudmijnaandelen is dus veel groter dan die van fysiek goud.
En terwijl je met goud kopen het tegenpartij risico uitsluit, maak je dat risico met een belegging in goudmijnen juist veel groter. De winst van goudmijnen kan negatief beïnvloedt worden door stakingen, hogere looneisen, natuurrampen en tegenvallende resultaten. Ben je bereid wat meer risico te nemen, dan kan het interessant zijn om goudmijnaandelen aan uw beleggingsportefeuille toe te voegen. Zoekt u een veilige haven voor uw vermogen, dan geniet fysiek goud de voorkeur.
Deze bijdrage wordt u aangeboden door Goudstandaard. Wilt u meer informatie over goud kopen? Neem dan contact op met Goudstandaard, dat kan per email naar [email protected] of per telefoon op 088-4688488.