Volgens analist Jeff Christian van de CPM Group zal de goudprijs binnen drie tot vijf jaar op recordhoogte staan. Door economische en politieke problemen blijven beleggers en centrale banken naar verwachting veel goud kopen, terwijl het aanbod van goudmijnen vanaf 2018 weer zal afnemen. Daardoor zal de opwaartse druk op de prijs van goud verder toenemen.
Daniela Cambone van Kitco sprak Jeff Christian tijdens de jaarlijkse PDAC bijeenkomst voor de mijnbouwsector in Toronto. Hieronder het uitgeschreven interview.
Jeff Christian verwacht binnen vijf jaar nieuw record voor goudprijs (klik voor de video)
Kitco: Wat vind je van de ontwikkeling van de goudprijs?
Jeff Christian: Ik ben er blij mee, het is wat sterker dan ik had verwacht. We dachten dat de prijsontwikkeling zwak zou zijn in eerste helft, om vervolgens weer aan te sterken in de tweede helft. Ik denk dat de onrust in Washington ervoor zorgt dat de goudprijs nu hoger zal blijven dan we eerder hadden verwacht. Dat betekent dat we een betere basis hebben voor goud om verder te stijgen.
Kitco: We spraken voor het laatst in december. Toen hadden we het over de rally in Amerikaanse staatsobligaties. We staan nu nog hoger, denk je dat deze trend zal aanhouden?
Jeff Christian: Ik verwacht van wel, we houden nog steeds rekening met een piek in mei. Doordat de ontwikkelingen in Washington minder snel gaan verwachten we dat de aandelenmarkt iets later een piek zal bereiken, zo rond september. Vanaf september of oktober kan de beurs weer gaan dalen. De meeste grote correcties op de beurs beginnen namelijk in oktober.
Kitco: Lange termijn ben je zeer positief voor goud. Waarom?
Jeff Christian: Onze verwachting is dat de goudprijs over drie tot vijf jaar een nominaal record zal bereiken, dus tussen 2020 en 2022. Wij denken dat goud dan op recordhoogte staat voor wat betreft het jaarlijkse gemiddelde. De reden daarvoor is vooral investeringsvraag. Die wordt niet alleen gestimuleerd door problemen in Washington, maar ook door de situatie in de rest van de wereld, zoals in Europa en Rusland.
Er zijn grote economische en politieke problemen die de investeringsvraag stimuleren. Centrale banken zullen ook veel goud blijven kopen. Ook zal de wereldwijde goudmijnproductie naar verwachting in 2018 of 2019 een piek bereiken, om vervolgens scherp te dalen. Je krijgt dus een verminderd aanbod, terwijl beleggers en centrale banken meer goud kopen.
Kitco: We zijn hier op de grootste mijnbouwconferentie, de PDAC. Kun je het sentiment dat je hebt ten aanzien van goud te vertalen naar de mijnbouwsector? Verwacht je daar hetzelfde van?
Jeff Christian: Het is veel moeilijker om uitspraken te doen over goudmijnaandelen. Maar inderdaad, we verwachten dat de mijnbouwsector en aandelen van goudmijnen het goed zullen doen. Maar met aandelen van goudmijnen moet je goed kijken naar het management en naar een aantal risico’s van mijnen die je niet hebt met fysiek goud.
Als we kijken naar de goudmijnaandelen, dan zijn we veel selectiever in welke we waarderen en welke niet. Dat gezegd hebbende waren we toch geschokt om te zien dat vorig jaar in de opwaartse markt alle bedrijven het goed deden. Een aantal bedrijven die echt niet hadden mogen meedoen in de bull market gingen toch mee.
Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar [email protected] of door te bellen naar +31(0)88-4688488.