Goudprijs bereikt nieuw record in Indiase Roepies

Goldmoney bericht dat de goudprijs, uitgedrukt in de Indiase Roepie, inmiddels op recordhoogte staat. Voor een baartje van 10 gram fijngoud werd op het hoogtepunt 29.296 Roepie gevraagd. Het goud is in India, inflatie buiten beschouwing gelaten, nog niet eerder zo duur geweest als nu. Toch worden de Indiërs er niet door afgeschrikt, want ze blijven gestaag papiergeld omzetten in het glimmend edelmetaal. In de slipstream van goud wist ook zilver met 150 Roepies in prijs te stijgen tot een niveau van ongeveer 58.000 Roepies per kilo.

De nieuwe recordprijs voor goud werd geregistreerd tijdens het vijfdaagse festival van het licht, dat beter bekend staat als het 'Diwali'. De hoge prijzen zullen naar verwachting stand houden in India, omdat het trouwseizoen weer is begonnen. In deze periode verkopen goudhandelaren en juweliers weer grote hoeveelheden van het edelmetaal. Een tweede factor waardoor Indiërs kiezen voor goud is de onzekerheid op de financiële markten. Beleggers zouden wat geld hebben teruggetrokken van de aandelen- en obligatiemarkten, omdat ze verwachten dat de koersen de komende weken onder druk zullen blijven staan. Een gedeelte van dit kapitaal zal worden omgezet in fysiek goud en zilver, zo is de verwachting bij Goldmoney.

Indiërs zien meer onzekerheden in de wereldwijde financiële markten en weten uit ervaring dat goud en zilver bescherming bieden in tijden van inflatie én deflatie. Door fysiek goud en zilver te bezitten kan men zich beschermen tegen devaluaties van de Roepie, terwijl het edelmetaal in een tijdperk van deflatie bescherming biedt tegen faillisementen en omvallende banken. Fysiek goud en zilver kennen immers geen tegenpartij en dragen daarom in zichzelf ook geen enkel risico op verlies. India heeft in het recente verleden vaker te maken gehad met een zeer hoge inflatie, waardoor het hebben van goud daar meer vanzelfsprekend wordt geacht is dan in onze Westerse maatschappij.

Volgens Nirmal Bang, de CEO van de Indiase broker Nirmal Bank Securities, is de goudprijs momenteel 'oververhit' en moeten beleggers rekening houden met een (kleine) correctie. Datzelfde geldt volgens Nirmal Bang ook voor het zilver, dat overigens nog wel wat ruimte heeft om verder te stijgen. Zoals onderstaande grafiek laat zien zijn de maanden december en januari traditioneel ook gunstig voor de goudprijs.

In India is goud ook geliefd, zowel in de vorm van sieraden als in beleggingsgoud

Het najaar is traditioneel sterk voor de goudmarkt, gemiddeld stegen de prijzen ook in de maanden december en januari

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo