Goudprijs kan verder stijgen door toenemende vraag

De goudprijs kan dit jaar nog verder stijgen door een toenemende vraag vanuit de Aziatische markt. Bloomberg deed een rondvraag onder elf handelaren, juweliers en analisten die present waren op de India Gold Convention en vroeg ze naar hun verwachting voor de goudprijs. Daaruit kwam een gemiddelde prijs naar voren van $1.450 per troy ounce tegen het einde van dit jaar. Dat zou een verdere stijging van 5,8% betekenen ten opzichte van het huidige prijsniveau van $1.370 per troy ounce.


Bodem bereikt?

De goudprijs bereikte eind juni nog het laagste niveau in 34 maanden tijd en zag in het tweede kwartaal een prijsdaling van 23%. De zilverprijs zakte gedurende de eerste helft van het jaar ook behoorlijk weg, om in één week tijd de grootste prijsstijging sinds september 2008 te behalen en de hoogste prijs in drie maanden tijd aan te tikken. Op de termijnmarkt van zowel goud en zilver werden ook meer posities ingenomen in afwachting van een verdere prijsstijging. De netto long positie in goud steeg met 18%, terwijl die in zilver volgens Bloomberg verdubbelde.

“Mensen zijn meer geïnteresseerd om goud te kopen nu de prijs gedaald is. Soms schieten de prijzen te ver door en in deze markt staat er altijd wel geld langs de zijlijn dat op zoek is naar relatieve waarde”, zo verklaarde vermogensbeheerder Tom Stringfellow van Frost Investment Advisors tegenover Bloomberg.

Een andere verslaggever van Bloomberg sprak met William Adams, analist van FastMarkets in Londen. Volgens Adams stijgt de goudprijs door een toenemende vraag naar fysiek metaal en door short-covering in de markt. De analist acht een verdere prijsstijging van goud mogelijk: “Er is nog steeds opwaarts potentieel voor goud. We kijken vooral naar de volgende FOMC vergadering van de Federal Reserve in september, omdat dat nervositeit zal geven over de voortzetting van het stimuleringsprogramma”.

Goudprijs stijgt

Adrian Day van Adrian Day Asset Management is nog positiever over goud. Hij denkt dat de goudprijs naar $1.600 per troy ounce kan stijgen, omdat beleggers overdreven negatief reageerden op speculatie dat de Federal Reserve haar stimulering zou afbouwen. Fondsbeheerder Chirag Mehta van Quantum Asset Management houdt er ook een vrij eenvoudig standpunt op na. Hij zei tegenover Bloomberg dat veel centrale banken geld zullen blijven drukken, wat uiteindelijk gunstig is voor de goudprijs.

Analist Jeffrey Christian van de CPM Group verklaarde dat veel beleggers schrokken van de prijsdaling in april en dat ze daarom posities in goud van de hand deden. Ze hebben de ontwikkeling van de goudprijs afgewacht en zien nu weer een kans om in te stappen. Hij sprak tegenover Bloomberg de verwachting uit dat veel van deze beleggers en vermogensbeheerders in september en oktober weer terug zullen keren op de goudmarkt. Volgens Christian blijft de goudprijs de komende twee jaar schommelen tussen de $1.300 en $1.500 per troy ounce. Voor het einde van dit jaar verwacht hij een prijs van $1.420 per troy ounce.

Backwardation

Het positieve sentiment op de goudmarkt en de zilvermarkt is ook terug te zien aan het fenomeen dat we kennen als backwardation. Handelaren geven momenteel de voorkeur aan directe levering van goud (spot) boven een future. Data van Bloomberg laat zien dat het handelsvolume in goudfutures 26% lager ligt dan het gemiddelde van de afgelopen 100 dagen. De Gold Forward Offered Rate, het verschil tussen de Liborrente en de ‘lease rate’ van goud is al meer dan een maand negatief voor swaps met een looptijd van 1,2 of 3 maanden. Het is een teken dat de goudmarkt de voorkeur geeft aan directe levering van metaal boven toekomstige levering. Dit is een uitzonderlijke situatie, omdat men normaal gesproken meer betaald voor toekomstige leveren van goud. De opslagkosten, waardoor futures normaal duurder zijn dan spot goud, wegen blijkbaar niet meer op tegen de wens om direct over goud te beschikken.

Goud lease rates versus goudprijs
Goud lease rates versus goudprijs

ETF’s

Ook beleggers zien weer kansen in edelmetalen. De goud-ETF’s die Bloomberg dagelijks volgt zagen een netto instroom van 2,2 ton goud in de afgelopen week. De zilver-ETF’s waren nog meer in trek, want die zagen hun voorraden op 16 augustus stijgen naar een recordvolume van 19.967,8 ton. Handelaren die een overschot aan zilver of goud hebben kunnen dat metaal naar een ETF brengen en inruilen voor aandelen. Die aandelen kunnen ze tegen een premie verkopen aan beleggers, waardoor ze een aantrekkelijke winstmarge behalen.

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

3 gedachten over “Goudprijs kan verder stijgen door toenemende vraag

  • Tony belony

    L.S.

    Gold an diamants are just simply obsolete. Titally unecessary as de golden calve
    Very simply to create artificial substitues.

    The despair of golgmanipulators is accelerating. Just as te Hunt sivrr bubble

    Be a real man do not speculate on pure illusions. Like the housing
    Bubble is nt it?

    Tony rabbitt

    Beantwoorden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *