De goudprijs in dollars zakte deze week naar het laagste niveau in vier weken, nadat de Federal Reserve haar plannen bekendmaakte om haar balans te verkleinen. Het terugdraaien van het stimuleringsprogramma gaf een opleving aan de Amerikaanse dollar, de valuta die sinds het begin van dit jaar vrij slecht gepresteerd heeft ten opzichte van andere valuta.
Een andere verklaring voor de dalende goudprijs is dat de dreiging uit Noord-Korea voorlopig naar de achtergrond verdwenen is. De Amerikaanse president Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un sloegen de afgelopen dagen harde taal naar elkaar uit, maar tot op het moment van schrijven is het bij woorden gebleven. Daardoor is er nog steeds hoop op een vreedzame oplossing, die via een diplomatieke route bereikt zal moeten worden.
Goudprijs onder druk
De goudprijs zakte donderdag naar $1.290 per troy ounce en staat daarmee ongeveer twee procent lager dan begin deze week. De prijs van een troy ounce is vanaf het hoogtepunt van $1.357,54 eerder deze maand al met bijna $60 gedaald.
Een belangrijk deel van die daling hangt samen met het aansterken van de dollar. De Federal Reserve liet weten dat de rente dit jaar nog één keer verhoogd wordt en dat deze de komende jaren stapsgewijs naar 2,75% moet worden gebracht. Het vooruitzicht van een stijgende rente deed de dollar stijgen ten opzichte van andere valuta en deed de goudprijs dalen.
Goud versus dollar
Traditioneel bewegen goud en de dollar vaak in tegengestelde richting, omdat het edelmetaal door veel beleggers wordt gezien als een soort graadmeter voor de dollar. Gaat het slecht met de dollar of de Amerikaanse economie, dan vertaalt zich dat naar een hogere goudprijs.
De oplopende rente is in theorie ongunstig voor het edelmetaal, maar die beweging kun je niet los zien van de inflatie. Zo lang de rente na correctie voor de inflatie laag of zelfs negatief blijft, dan blijft het gunstig om goud te bezitten.