Dit artikel is afkomstig van Argentor
Terwijl de aandelenmarkten heftig op en neer bewegen bij elk snippertje nieuws uit Griekenland blijft de goudprijs in een relatief smalle bandbreedte bewegen. De volatiliteit van goud bereikte deze week zelfs het laagste niveau in zeven maanden tijd, zo merkt Bloomberg op.
De meerderheid van de handelaren verwachten dat Griekenland in de euro blijft en dat een escalatie van de crisis ons voorlopig bespaard zal blijven. Volgens analist Edel Tully van de Zwitserse bank UBS zijn de financiële markten niet meer zo onder de indruk van de Griekse impasse en heeft de markt nieuwe signalen nodig om richting te kiezen. Een mogelijke exit van Griekenland uit de eurozone zou volgens analist Tully genoeg zijn om de prijs weer in beweging te brengen.
‘Griekenland moe’
Edel Tully schrijft in haar nieuwste rapport voor UBS dat beleggers moe zijn geworden van de overvloed aan nieuwsberichten over Griekenland en dat ze niet meer zo snel onder de indruk zijn van nieuwe ontwikkelingen als een aantal maanden geleden. Handelaren die blootstelling willen aan de goudprijs hebben reeds hun positie ingenomen. Daardoor worden er op papier relatief weinig posities verschoven.
Bloomberg schrijft dat de 60-daagse volatiliteit woensdag het laagste niveau bereikte sinds november vorig jaar en dat het handelsvolume over de afgelopen honderd dagen maar liefst 34% lager was dan wat normaal is rond deze tijd van het jaar. Sinds maart schommelt de goudkoers heen en weer in een bandbreedte van slechts $70 per troy ounce. Ook in euro’s is de goudprijs de laatste maanden opvallend vlak gebleven, zo rond de €1.050 per troy ounce.
Belegger kiest fysiek goud
Ondanks dat de goudprijs de afgelopen maanden vrij stabiel blijft zagen we de afgelopen week de vraag naar het fysieke edelmetaal sterk toenemen. Steeds meer bezorgde spaarders besluiten een deel van hun vermogen om te zetten in een tastbare bezitting. De plotselinge vraag naar fysiek goud heeft bij sommige producten gezorgd voor langere levertijden dan normaal.
De toegenomen vraag naar goud heeft overigens geen directe impact op de goudkoers, omdat die koers tot stand komt op de termijnmarkt. Daar worden grote hoeveelheden goud op papier verhandeld, vaak zonder dat er fysieke uitlevering plaatsvindt.