Goudprijs steeds minder volatiel

Het zal iedereen die de goudmarkt al langer volgt zijn opgevallen dat de goudprijs steeds minder lijkt te bewegen. Laten we de schommelingen in de wisselkoers tussen de euro en de dollar achterwege en kijken we alleen naar de goudprijs in dollars, dan zien we dat er de laatste drie jaar al geen beweging van meer dan twintig procent is geweest, terwijl er kort na het uitbreken van de financiële crisis in 2008 meer heftige koersbewegingen oplopend tot 40% zichtbaar waren.

Analist Eddie van der Walt van Bloomberg verzamelde de koersinformatie vanaf 2007 en laat zien dat de volatiliteit in het edelmetaal de laatste jaren inderdaad steeds verder afvlakt. Afgelopen zomer bereikte deze zelfs het laagste niveau sinds 2005. De lage volatiliteit is prettig voor spaarders die goud kopen als alternatieve vorm van vermogen, maar maakt het lastig voor speculanten die geld willen verdienen met sterke koersschommelingen.

Zal deze dalende trend voortzetten? Of is het wachten op een moment dat er weer onrust uitbreekt op de financiële markten?

Goudprijs steeds minder volatiel (Bron: Bloomberg, via @EdVanDerWalt)

Gerelateerd:

Frank Knopers

Frank Knopers schrijft sinds 2011 voor Marketupdate. In zijn vrije tijd zit hij vaak op de racefiets.