Goudprijs stijgt naar €1.050 per troy ounce

De goudprijs is vandaag gestegen naar €1.050 per troy ounce, het hoogste niveau in meer dan 15 maanden tijd. De zilverprijs kwam boven de €460 per kilo, een niveau dat we sinds september vorig jaar niet meer gezien hebben. Het nieuwe jaar is nog maar twee weken onderweg en nu al staat de goudprijs in euro’s 6,5% en de zilverprijs 7,8% hoger. Ook in dollars staan beide edelmetalen op winst, maar door de zwakke euro stijgen de prijzen in onze valuta veel harder. De euro noteert op het moment van schrijven $1,1790 tegenover de dollar, het laagste niveau in negen jaar tijd.

De stijging van de goudprijs is opmerkelijk te noemen, omdat het gebeurt bij een stijgende dollarindex en een dalende olieprijs. Deze twee factoren hebben historisch gezien juist een negatieve invloed op goud. Wanneer de koopkracht van de dollar toeneemt wordt het minder interessant om fysiek goud aan te houden. Ook heeft een dalende olieprijs doorgaans een negatieve invloed op goud, omdat goedkopere olie een drukkend effect heeft op de prijsinflatie.

Renteverhoging blijft uit

Hoe dan ook, voor diegene die goud in de portefeuille hebben is de prijsstijging een meevaller. Het geduld van de goudbelegger is vorig jaar al enigszins op de proef gesteld, omdat de koers toen het hele jaar schommelde tussen de €900 en €1.000 per troy ounce. De stijging van de goudkoers werd ook niet verwacht door banken, want die hadden hun koersdoel voor goud in 2015 juist naar beneden bijgesteld in de afwachting van een rentestijging door de Federal Reserve. Analist Suki Cooper van Barclays blijft bij haar standpunt dat de goudkoers in dollars dit jaar verder zal dalen vanwege de sterkere dollar en de verwachte stijging van de rente door de Amerikaanse centrale bank.

goudprijs-13jan2015

Goudprijs stijgt naar €1.050 per troy ounce

zilverprijs-13jan2015

Zilverprijs stijgt naar hoogste niveau sinds september

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo