De Federal Reserve houdt vast aan een ruim monetair beleid, zo maakte Beanke gisteravond bekend. De inflatie is nog steeds laag, terwijl de situatie op de arbeidsmarkt maar heel langzaam lijkt te verbeteren. Het nieuws gaf een impuls aan de goudprijs, die eerder nog zakte door geruchten over het afbouwen van de stimuleringsprogramma’s.
Uit de notulen van de Federal Reserve blijkt dat er verdeeldheid is over de koers van de centrale bank. De helft van het comité wil eind dit jaar stoppen met het stimuleringsprogramma van $85 miljard per maand, terwijl de andere helft nog iets langer monetaire steun wil geven aan de Amerikaanse economie.
Sinds eind vorig jaar koopt de centrale bank iedere maand $85 miljard aan schuldpapier, waarvan een gedeelte bestaat uit hypotheekleningen en een ander gedeelte uit staatsobligaties. Door langlopend schuldpapier op te kopen blijft de rente laag, waardoor consumenten en bedrijven gemotiveerd worden meer te lenen. Indirect moeten de extra bestedingen die voortvloeien uit goedkope kredieten zorgen voor extra werkgelegenheid en economische activiteit.
Geen ’tapering’
De persverklaring van Beanke maakt voorlopig een einde aan de discussie over ’tapering’, het terugdraaien van het stimuleringsprogramma. Het was juist die discussie die de goudprijs onder druk zette. Betere macro-economische cijfers, gecombineerd met vooemens en suggesties om monetaire stimulering af te bouwen, maakten goud minder interessant ten opzichte van andere beleggingen. Na een korte opleving in april zijn de prijzen van zowel goud als zilver alleen maar verder weggezakt.
Goudprijs
Nu staat de goudprijs 3,3% hoger op $1.282 per troy ounce, het hoogste niveau in bijna drie weken tijd. De zilverprijs steeg door het ‘Beanke-effect’ met 4,67% naar $20,05 per troy ounce. Beleggers interpreteren de voortzetting van het stimuleringsbeleid als zwakte in de dollar. De wereldreservemunt werd weer wat zwakker tegenover de euro.
Zowel goud en zilver hebben nog een lange weg te gaan om de verliezen van dit jaar goud te maken. De goudprijs staat na de prijsstijging van gisteren nog steeds ruim 23% lager dan begin dit jaar. In dollars moet er nog een verlies van meer dan 25% ingehaald worden. Voor zilver zijn de verliezen in 2013 nog tien procentpunt hoger in zowel euro’s als dollars.
GLD krimpt
Ondanks een korte opleving van de goudprijs durven beleggers nog niet massaal terug te keren naar het GLD ETF. Dit fonds moest de afgelopen dagen opnieuw goud van de hand doen. De data van het SPDR Gold Trust laat zien dat er nog maar 939 ton goud in het fonds zit. Dat is ruim 2,18% (20 ton) minder dan begin deze week!
De toegenomen belangstelling voor goud vinden we in Japan. Het grootste Japanse goud-ETF groeit nog steeds en ook de vraag naar fysiek goud was in de eerste helft van 2013 is aanmerkelijk groter dan een jaar geleden.
Goudprijs kruipt weer naar de €1.000/oz (Grafiek van Goudstandaard.com)
Zilverprijs weer dicht bij de €500/kg (Grafiek van Goudstandaard.com)