De goudprijs is vanmiddag gezakt naar $1.265 per troy ounce, het laagste niveau in drie maanden tijd. Volgens Zero Hedge is de plotselinge daling van 2,5% het gevolg van een grote verkooporder van 2 miljoen troy ounce. In slechts vier minuten tijd werden al deze contracten op de markt gebracht, met als gevolg dat de goudprijs in een vrije val raakte. Het duurde even voordat handelaren (of computers?) instapten, want de daling stopte pas op een niveau van $1.265 per troy ounce. De zilverprijs zakte naar $21,05 per troy ounce, maar wist daarna weer wat op te krabbelen. Op het moment van schrijven staat de zilverprijs in dollars ruim 3% lager.
Goudprijs in euro’s op weg naar dieptepunt
In euro’s zakte de goudprijs naar €932,38 per troy ounce, waarmee we het oude dieptepunt van 27 juni op een paar euro na genaderd zijn. Zakken we nog een paar euro verder, dan staat de goudprijs op het laagste niveau in meer dan drie jaar tijd. Alle koersrendement sinds augustus 2010 is dan volledig verdampt. Door het verzwakken van de dollar staat de goudprijs in de Amerikaanse valuta nog ruim boven het dieptepunt van $1.180 per troy ounce van afgelopen zomer.
Volatiliteit
De afgelopen maanden is de volatiliteit in de goudmarkt sterk toegenomen. Zero Hedge telde sinds 26 september maar liefst twaalf sterke uitschieters, waarvan acht neerwaarts en vier opwaarts. Wie veroorzaakt deze schokken? Is er sprake van manipulatie?
Goudprijs duikelt 2,5% omlaag
Gee, they find no more suckers to buy papergold.
— Freegolds (@freegolds) October 11, 2013
5 gedachten over “Goudprijs zakt naar $1.265 per troy ounce”
goldbelievers..tijd om straks flink fysiek bij te kopen. dit ter vervanging van fiatgeld op een spaarrekening plaatsen. Mooie aanvulling op pensioen en/of VUT aangezien sparen niets oplevert en het ” slimme” kabinet aan onze pensioengelden loopt te morren.
Die verkooporder van 2 miljoen troy ounce ik neem aan dat dit goud was.
Dan is het wel raar dat zilver nog veel harder daalt hier worden de contracten toch niet gedumpt er is niets aan de hand en toch daalt het.
Velen zullen nu zegen dat goud en zilver prijs aan elkaar gekoppeld zijn, maar dit is ook onzin, als je de verhouding tussen de goud en zilver prijs bekijkt van de afgelopen 4 jaar dan zie je dat dezen totaal niet gelijk loopt.
Toen de zilverprijs in het 1e kwartaal van 2011 zo hard om hoog ging horden je niemand praten over manipulatie.
Nee, in tegendeel er waren wel 1000 en 1 argumenten waar door het kam en één nog overtuigender dan de ander achter af gewoon een helen hoop onzin. Maar nu gebeurd het tegen over gestelde en we begrijpen niet waar door dit komt dus is het
manipulatie.
Ik geef je geen ongelijk hoor Peiltje,
Maar hoe zit dat dan met die Turken, Indiërs, Chinezen die nu fysiek kopen wat Joost-weet-wie papier 2 jaar terug kocht en nu verkoopt?
Ik bedoel het niet als argument om je onderuit te halen. Ik wil alleen het vuurtje wat opstoken.
http://youtu.be/pflQQHyiCas
Goud fluctueert elke dag weer maar uiteindelijk volgt het een langdurige gemiddeld prijspijl…net zoals alle andere grondstoffen.
Ik ga in mijn berekeningen ervan uit dat gemiddeld inflatie 5,5% per jaar is (dus +/- 70% op 10 jaar prijsinflatie) en als je er dan vanuit ga dat de prijs ongeveer 175 euro was in 1970…dan kom je tot volgende berekening. 175 in 1970, 300 in 1980, 500 in 1990, 850 in 2000, 1450 in 2010 en uiteindelijk meer dan 2300 in 2020. Als we weten dat om de 10 a 15 jaar de goudprijs flink boven dit gemiddelde zit (met uitschieters in 1980 met 850 USD en in 2011 met bijna 2000 USD) dan weet je dat momenteel de goudprijs beneden het langjarig gemiddelde zit. Tel daarbij op dat met 99% zekerheid de goudprijs wel eens weer een smak naar boven gaat maken ergens de komende 10 jaar (en dus een veelvoud van de gemiddelde prijs gaat noteren) , dan is dit een koopmoment.
Misschien, wellicht, daalt de prijs nog iets maar als je tijd van wachten heb (en 10 jaar of meer duurt lang) en het vermogen niet direct nodig heb dan is dit mi een zekere en renderende belegging.