De goudprijs in dollars zakte vanmorgen naar het laagste niveau in vijf jaar. In de vroege ochtend schoot de prijs van het edelmetaal met meer dan $30 omlaag naar een dieptepunt van minder dan $1.100 per troy ounce. Dat is een prijs die we sinds het voorjaar van 2010 niet meer hebben gezien. Een directe aanleiding voor de verkoopgolf konden we niet vinden, anders dan dat één grote verkoper in zeer korte tijd voor $2,7 miljard aan ‘goud’ in de verkoop deed. We schrijven goud tussen haakjes, omdat het meeste goud dat op de termijnmarkt verhandeld wordt alleen op papier bestaat en nooit fysiek wordt uitgeleverd.
Goudprijs daalt opeens met meer dan $30 per troy ounce (Bron: Goldprice)
Goudprijs verder omlaag
De prijs van goud bereikte een dieptepunt van $1.086,18 per troy ounce, een daling van 4,2% ten opzichte van de openingskoers. In de uren daarna werd een groot deel van het koersverlies weer weggewerkt, maar op het moment van schrijven ligt de prijs van het edelmetaal nog steeds 1,5% lager dan de openingskoers. Opvallend was dat ook de andere edelmetalen op hetzelfde moment mee omlaag gingen, waarschijnlijk als gevolg van arbitrage door computersystemen die handelen op de termijnmarkt van goud, zilver, platina en palladium.
De zilverkoers duikelde in de Aziatische handel van $14,88 naar $14,56 per troy ounce (-2,15%), maar wist in de uren daarna bijna het volledige verlies weer goed te maken. De prijs van platina dook met 3% onderuit van $994 naar $946 per troy ounce, maar wist net als zilver het verlies grotendeels goed te maken. Palladium liet in de ochtend een vergelijkbaar koersverloop zien.
Sterke dollar
De prijzen van edelmetalen staan onder druk omdat beleggers nog steeds rekening houden met een renteverhoging door de Federal Reserve. Bij een oplopende rente wordt het aantrekkelijker om schuldpapier te kopen, omdat dat meer rendement oplevert. In de aanloop naar de langverwachte renteverhoging stijgt ook de dollarindex. Was die een jaar geleden om deze tijd nog 80, nu staat de Amerikaanse valuta ten opzichte van een mandje van belangrijke valuta op bijna 98.
De Amerikaanse munt is ten opzichte van andere belangrijke valuta met 20% in waarde gestegen, waardoor de grote vermogens minder belangstelling hebben voor goud. Ook de alsmaar stijgende aandelenkoersen doen de ontwikkeling van de goudprijs geen goed. Opvallend is dat beleggers hun exposure aan goud afbouwen, maar dat tegelijkertijd de vraag naar fysiek goud onder particulieren toeneemt. Bij Hollandgold en Goudstandaard zagen we de afgelopen weken een stormloop op beleggingsgoud en op zilveren munten. De vraag naar edelmetalen is zelfs zo groot dat de levertijden voor Umicore goudbaren zijn opgelopen tot drie weken.
Negatief sentiment
Uit een recente peiling van Bloomberg blijkt dat het sentiment in de goudmarkt op dit moment vrij negatief is. Onder Amerikaanse vermogensbeheerders is de netto long positie in goud gedaald tot het laagste niveau sinds 2006, het jaar waarin deze gegevens voor het eerst werden bijgehouden. De netto long positie op goud zakte in de week van 14 juli met 39% naar 4.633 contracten, zo bleek uit de laatste cijfers van de CFTC. De long positie op goud, zilver, platina en palladium samengevoegd daalde naar het laagste niveau sinds 2009.
Ook het grootste ETF ziet het sentiment in de goudmarkt verslechteren. Zo daalde de goudvoorraad van GLD (het grootste goud-ETF ter wereld) afgelopen vrijdag met 1,6% naar 696,25 ton, het laagste niveau sinds september 2008. Ten opzichte van december 2012 is de fysieke goudpositie van dit fonds met 49% gekrompen. De goudvoorraad van GLD wordt geliquideerd op het moment dat de aandelen van het fonds tegen een lagere koers verhandeld worden dan fysiek goud. Grote banken passen arbitrage toe door aandelen van het goud-ETF uit de markt te halen en in te leveren bij de beheerders van het fonds. Vervolgens krijgen ze het fysiek goud uitgekeerd en is het prijsverschil tussen de aandelen en het fysieke goud hun winst.
Goudmijnen
De goudmijnen staan er nog slechter voor, omdat ze geen invloed kunnen uitoefenen op de prijs van goud. Door de daling van de goudkoers wordt hun winstmarge steeds kleiner en daalt de waarde van hun ondergrondse reserves. Deze omstandigheden zijn nog ongunstiger als de mijn haar werkzaamheden voor een groot deel financiert met geleend geld. Een voorbeeld daarvan is Barrick Gold, het aandeel van deze goudmijn is de afgelopen dagen gezakt naar het laagste niveau sinds 1990. Ook de koersen van andere goudmijnen staan dit jaar fors lager door de daling van de goudkoers.
Goudmijnen zitten in de hoek waar de klappen vallen, Barrick Gold op laagste koers sinds 1990
Lees ook: