Steeds meer goud stroomt richting de opkomende economieën in Azië. Dat blijkt niet alleen uit anekdotische verhalen, maar ook uit de cijfers van de Chinese goudimporten en de omvangrijke export van goud uit Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. In april plaatsten we op Marketupdate een grafiek van de goudstromen in en uit Zwitserland, data die pas sinds dit jaar beschikbaar werd gemaakt voor het grote publiek. Er zijn ook cijfers te vinden van de totale import en export in voorgaande jaren, maar pas sinds dit jaar worden de volumes per land apart genoemd. Dat stelde ons in de gelegenheid om de goudstroom nog gedetailleerden in kaart te brengen dan de vorige keer.
De volgende grafieken laten zien hoeveel goud er van januari tot en met mei dit jaar netto geïmporteerd of geëxporteerd werd naar verschillende landen over de hele wereld. De eerste grafiek laat de landen zien die dit jaar het meeste goud uit Zwitserland haalden (negatieve balkjes) en welke landen het meeste goud naar Zwitserland toe brachten (positieve balkjes). We zien in deze cijfers een duidelijke bevestiging van de trend waar de laatste jaren al vaker over geschreven wordt: Fysiek goud verhuist crescendo richting Azië en blijkt voor het grootste deel afkomstig te zijn uit het ‘Westen’, specifiek de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. De top vijf van landen die het meeste goud uit Zwitserland weghaalden wordt gedomineerd door Hong Kong, China, India en Singapore. Ook valt op dat Saoedi-Arabië in de eerste vijf maanden van dit jaar goud heeft opgehaald uit Zwitserland. Aan het andere uiteinde van de balans zien we het Verenigd Koninkrijk, op afstand gevolgd door de VS en diverse Zuid-Amerikaanse landen als Chili, Peru en Argentinië. Deze landen brachten juist goud naar Zwitserland toe.
Aziatische landen halen het meeste goud weg uit Zwitserland
Goud verhuist naar Azië en het Midden-Oosten
Als we de goudtransacties via Zwitserland als referentiepunt nemen, dan zien we dat er wereldwijd een grote verschuiving van goud richting de exporterende en olie-producerende landen plaatsvindt. Als we de totale handelsvolumes van alle landen samenvoegen op het niveau van continenten, dan wordt de verschuiving van goud richting de olieproducerende landen in het Midden-Oosten en de exporteconomieën uit het Verre Oosten nog duidelijker zichtbaar. Van januari tot en met mei dit jaar ging er alleen via Zwitserland al bijna 550 ton goud richting Azië en ruim 33 ton richting het Midden-Oosten. Alle andere continenten waren de eerste vijf maanden van dit jaar vooral bezig om Zwitserland te bevoorraden.
Fysiek goud stroomt richting Azië en het Midden-Oosten
Op basis van deze cijfers valt niet te traceren of er een directe relatie ligt tussen de afname van goudstaven door Aziatische landen en de aanvoer van goud vanuit de rest van de wereld. Ook weten we niet hoe sterk die relatie is. Maar aangezien Zwitserland een belangrijk knooppunt is in de wereldwijde fysieke goudhandel kunnen we op basis van deze cijfers wel de conclusie trekken dat de stroom van goud richting Azië nog steeds volop gaande is.
Verenigde Staten
De trend is in zekere zin vergelijkbaar met die van de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw. De Verenigde Staten waren na de Tweede Wereldoorlog oppermachtig door hun sterke exporteconomie. Europa moest nog herstellen van de verwoestende oorlog en betaalde leningen van de VS af met hun goudvoorraden. Na de oorlog wist de VS haar goudreserve uit te breide van pakweg 9.000 ton naar een piek van 24.000 ton. Eind jaren ’50 kon Europa weer op haar eigen benen staan en sloeg het handelstekort met de VS om in een handelsoverschot. Vanaf dat moment stopte de accumulatie van goud bij de Federal Reserve en begonnen dollartegoeden zich op te stapelen in Europa. Dit ging enige tijd goed, totdat Europese landen hun goudvoorraden terug wilden hebben. De uitstroom van goud uit de VS stopte in 1971 met het eenzijdig verbreken van de belofte om dollars in te wisselen voor fysiek goud. Nu lijkt Azië de rol van Europa te spelen, door met hun handelsoverschotten steeds meer fysiek goud uit de markt te halen. De hamvraag is: komt er in de nabije toekomst weer een Nixon shock en hoe zal die eruit gaan zien?
Eind jaren vijftig haalden Europese landen goud weg uit de VS, nu verschuift het goud naar Azië