Grafiek: Goud versus goudmijnen

Volgens sommige beleggers zijn aandelen van goudmijnen een soort hefboom op de goudprijs, omdat een verandering van de goudprijs procentueel een veel grotere impact heeft op de winstmarge van een mijn. Het verschil tussen de goudprijs en de productiekosten van een mijn is de winstmarge voor de goudmijn. Een kleine verandering van de prijs van het edelmetaal heeft dus een veel grotere impact op de winst (en daarmee de waarde) van een goudmijn dan op de waarde van een gouden munt of goudstaaf.

In theorie klinkt dat heel logisch, maar de praktijk blijkt een stuk weerbarstiger. Op de lange termijn zou je inderdaad mogen verwachten dat de waarde van een goudmijnaandeel bepaald wordt door de winstgevendheid van de mijn, maar er zijn veel meer factoren die de waarde van het aandeel kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan het tegenpartij risico van de overheid, looneisen van mijnwerkers, veranderingen in de productiekosten en onverwachtse tegenvallers als gevolg van slecht weer of stakingen.

Renderen goudmijnen beter dan goud?

In het verleden zijn er inderdaad voorbeelden te vinden van periodes dat goudmijnen een beter rendement haalden dan goud zelf. Het meest bekende voorbeeld is de bull market van eind jaren zeventig. Maar als we naar de meer recente ontwikkeling van de goudprijs en de goudmijnaandelen kijken, dan zien we dat de rollen in de praktijk soms ook omgekeerd kunnen zijn.

Via de website van de NASDAQ verzamelden we historische data over de ontwikkeling van de goudprijs en de goudmijnaandelen. Voor de goudprijs namen we de dagelijkse slotkoers van GLD, het grootste goud-ETF ter wereld dat de goudprijs vrij nauwkeurig volgt. Voor de prijsontwikkeling van de goudmijnaandelen keken we naar GDX, een index bestaande uit verschillende grote goudmijnen.

goud-vs-goudmijnen-10jaar

Rendement goud versus goudmijnaandelen sinds 2007

Goud rendeerde laatste tien jaar beter

Bekijken we de koersontwikkeling van de afgelopen tien jaar, dan zien we dat goud het in deze periode eigenlijk veel beter heeft gedaan dan een index van verschillende grote goudmijnen. De goudprijs steeg in deze periode met meer dan 70%, terwijl de waarde van de goudmijnaandelen juist meer dan 40% daalde.

Natuurlijk is deze vergelijking niet helemaal eerlijk, omdat goudmijnen in goede tijden ook extra inkomsten in de vorm van dividend kunnen opleveren. Fysiek goud keert geen dividend uit, maar daar staat tegenover dat het edelmetaal zelf geen tegenpartij risico kent.

Zoekt u een veilige haven voor uw spaargeld, dan verdienen goudbaren en gouden munten de voorkeur boven goudmijnaandelen. Maar bent u bereid meer risico te nemen, dan kunnen de mijnen in bepaalde gevallen ook interessante rendementen bieden. Zeker als u uit het grote aanbod van goudmijnaandelen de juiste weet te vinden.

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *