Grafiek: Hoe goud langzaam van het toneel verdween…

Google wil informatie vindbaar maken en gaat hierin verder dan welk ander bedrijf ook. Zo heeft de informatiegigant al meer dan 1 miljoen boeken gedigitaliseerd, waarvan de oudste dateren uit de 15e eeuw. Daarmee is het veel makkelijker geworden om informatie op te vragen en de inhoud van boeken te scannen. Met Google Ngram is het zelfs mogelijk om te zoeken hoe vaak een bepaald woord in alle boeken voorkomt. Op deze manier is het mogelijk om bepaalde trends in de samenleving in kaart te brengen aan de hand van de literatuur van de tijd. Simon Black van het blog Sovereignman kreeg het briljante idee om het woord ‘goud’ door deze zoekmachine te halen…

In de 18e en 19e eeuw had goud in heel veel landen de status van geld en was het dus ook een zeer belangrijk onderdeel van het dagelijkse leven. Vanaf 1776 tot en met 1933 bleef het woord goud zeer prominent aanwezig in de literatuur. In de boeken die aan het begin van de jaren dertig werden gepubliceerd kwam het woord ‘gold’ bijzonder vaak naar voren, meer dan in alle gedrukte publicaties in alle jaren vanaf 1776. Dat was niet vreemd, want dat was in de tijd van de Grote Depressie in de Verenigde Staten. In 1933 werd goud in de VS zelfs genationaliseerd en werd de dollar gedevalueerd om de deflatoire druk op de Amerikaanse economie te verlichten. Ook in Europa stapten verschillende landen rond deze tijd van de goudstandaard af.

Goud verdween langzaam uit beeld

Na een piek in de belangstelling voor goud in de Engelstalige literatuur volgde een zeer lange periode waarin goud steeds minder belangrijk werd in de samenleving. De populariteit van goud daalde gestaag en bereikte een dieptepunt in de jaren negentig. In de boeken die toen gepubliceerd werden was het woord ‘gold’ drie keer zo weinig te vinden als in recordjaar 1933. Sinds 2000 is de belangstelling voor goud weer een beetje aan het toenemen, maar nog steeds zal men uit een willekeurige selectie van boeken uit de jaren dertig het woord goud twee keer zo vaak tegenkomen als in een reeks boeken die in 2013 of 2012 op de markt zijn verschenen.

Na het loslaten van de goudstandaard in Europa en na de totstandkoming van het Bretton Woods akkoord in 1944 verdween de rol van goud naar de achtergrond. De dollar domineerde het wereldwijde monetaire systeem, maar daar is sinds 2000 langzaam verandering in gekomen. Goud keert langzaam maar zeker en beetje bij beetje terug in de psyche van de mensen, nadat het decennia lang is weggepoetst uit het collectieve geheugen. Dat is de conclusie die Simon Black trekt aan de hand van de volgende grafiek.

Populariteit van goud in de literatuur klimt uit een dalende trend van zeventig jaar

Populariteit van goud in de literatuur klimt uit een dalende trend van bijna zeventig jaar

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo