Grafieken: Russische goudvoorraad vanaf 1996

De eerste grafiek laat de ontwikkeling van de Russische goudreserve zien van 1996 tot en met 2012. De gele lijn weerspiegelt de waarde van de goudvoorraad, terwijl de rode lijn het volume weergeeft. Sinds 1996 hanteert de Russische centrale bank het mark-to-market model, waarin het de waarde van haar eigen goudreserve maandelijks opnieuw waardeert naar de actuele goudprijs in dollars. Voor 1996 hanteerde de Russiche centrale bank een vaste prijs van $300 per troy ounce om de goudreserve te waarderen.

Goudvolume versus goudwaarde

Wat we zien is dat de Russische centrale bank van 1997 tot en met 2005 een deel van haar goudvoorraad verkocht heeft. Aan het eind van 2005 werd de strategie gewijzigd en begonnen de Russen weer goud aan hun reserves toe te voegen. Door jarenlang stelselmatig goud te kopen wist de Russische centrale bank haar goudvoorraad weer aan te vullen van het dieptepunt van ongeveer 227 ton in december 2005 tot 958 ton in december 2012. Dat is een verviervoudiging in een periode van zeven jaar. Door de ontwikkeling van de goudprijs van de afgelopen zeven jaar steeg de waarde van de Russische goudreserve procentueel nog veel sneller.

In 2005 begon de Russische centrale bank actief goud te kopen

Goudvoorraad als percentage van totale bezittingen

De tweede grafiek laat zien dat de Russische centrale bank dicht bij haar doelstelling is om 10% van haar totale reserves in fysiek goud aan te houden. Opvallend is dat de goudvoorraad als percentage van de totale reserves vóór de eeuwwisseling veel groter was. De daling die onderstaande grafiek vanaf eind 1999 laat zien is vrijwel volledig toe te schrijven aan de explosieve groei van buitenlandse valutareserves, want er werd naar verhouding niet zo veel goud verkocht in die periode.

Bijna 10% van reserves Russische centrale bank bestaat uit goud

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *