Goudproducent Valcambi heeft weer een aantal nieuwe grafieken van de goudprijs gepubliceerd. Daarop zien we niet alleen dat goud de laatste tien jaar veel meer rendement heeft behaald dan aandelen, maar dat goud in verhouding tot haar 200-daags gemiddelde nog zeer aantrekkelijk geprijsd is. Dit kan een goed moment zijn om goud te kopen. In absolute termen is goud nog steeds een stuk duurder dan in 1980, maar gecorrigeerd voor inflatie hebben we nog een lange weg te gaan. We nemen een aantal grafieken door…
Goud relatief goedkoop
Volgens de inflatieberekening van Shadowstats is goud op dit moment zelfs goedkoop te noemen. Gecorrigeerd voor inflatie zou de goudprijs vandaag de dag moeten stijgen naar $8.550 per troy ounce om de piek van 1980 te evenaren. Hanteert men liever de officiële consumer price index (CPI), dan zou de goudprijs nog naar meer dan $2.500 per troy ounce moeten stijgen om het oude record in koopkracht te benaderen.
Goudprijs gecorrigeerd voor de officiële CPI inflatie
Goudprijs gecorrigeerd voor de inflatie van Shadowstats
Goud/Dow ratio
De Dow Jones index, gedeeld door de goudprijs per troy ounce, levert de Dow/Goud ratio op. Wie de lange-termijn grafiek van deze ratio pakt ziet de herhaling van een interessant patroon. Door een lange bull-market in aandelen piekt de Dow/Goud ratio, om vervolgens weer terug te keren naar een ratio variërend van één tot vijf. Op het moment van schrijven staat de Dow Jones op 15.000 punten en is de goudprijs $1.365 per troy ounce, goed voor een actuele ratio op van bijna 11/1. Zouden we het historische patroon doortrekken, dan zou de goudprijs ten opzichte van de Amerikaanse aandelenindex nog met minimaal een factor twee en maximaal een factor elf kunnen versterken.
De Dow/goud ratio beweegt door de jaren heen als een pendule op en neer
Goud beneden het lange termijn gemiddelde
Delen we de goudprijs door het 200-daags gemiddelde van goud, dan krijgen we de volgende grafiek te zien. Een cijfer boven de één geeft aan dat de goudprijs op dat moment hoger was dan het 200-daags gemiddelde, terwijl een cijfer onder de één een situatie weerspiegelt waarin goud lager staat dan het lange-termijn gemiddelde van de laatste 200 dagen. Onderstaande grafiek begint in het jaar 2002 en laat dus de complete ‘rally’ van de goudmarkt zien. Wanneer de goudprijs minimaal 3% lager staat dan de 200-DMA is goud koopwaardig, terwijl goud te hard gestegen is als deze meer dan 22% boven het 200-DMA staat. De grafiek geeft met een ongekend grote nauwkeurigheid de goede momenten weer om goud te kopen of te verkopen.
Goud in verhouding tot haar 200-daags gemiddelde
Goud verslaat aandelen
Goud heeft het vanaf 2002 veel beter gedaan dan de Dow Jones index, zo blijkt uit onderstaande grafiek. Goud realiseerde een waardestijging van 384% in meer dan tien jaar tijd, terwijl de Dow Jones niet verder kwam dan 52% waardestijging. Uiteraard moeten we voor aandelen ook het dividend meenemen, maar zelfs dan hebben de dertig grote Amerikaanse bedrijven uit deze index minder aandeelhouderswaarde gecreëerd dan een klompje goud.
Als de goudprijs zo hard gestegen is, dan moeten aandelen van mijnbouwbedrijven het toch veel beter gedaan hebben? Dat blijkt niet het geval, want na de beurscrash van 2008 kozen meer beleggers voor goud dan voor de mijnbouwaandelen. De waardeontwikkeling van mijnbouwaandelen volgde bijna hetzelfde patroon als de goudprijs, maar bleef in de goede jaren ver achter. Bij iedere correctie werden de aandelen veel sneller vna de hand gedaan dan het goud zelf. Ook dit jaar zijn de verliezen voor goudmijnaandelen bijna dubbel zo groot als de verliezen op goud.
Goud versus index mijnbouwaandelen (HUI)
2 gedachten over “Grafieken van de goudprijs”
Dus KOPEN!
Haha, ik doe een beroep op de zelfstandigheid van de lezer. Persoonlijk vind ik dit een mooi moment om positie uit te breiden…