Grant Williams over goud: ‘Kijk naar het monetaire beleid van centrale banken’

De naam Grant Williams zal waarschijnlijk niet bij alle lezers bekend zijn, maar hij weet in twee presentaties van minder dan een kwartier haarfijn uit te leggen hoe een belegger vermogen kan vergaren door op het juiste moment over te stappen van de ene belegging naar de andere. Zijn strategie ten aanzien van beleggen is een bekende: “wees geduldig en sla op het juiste moment toe”.

In theorie klinkt het ontzettend simpel, maar er is maar een kleine groep van beleggers die daar de discipline voor op kan brengen. Het frequent heen en weer schuiven van geld van de ene naar de andere beleggingscategorie en het continu kopen en verkopen van aandelen kan de belegger een goed gevoel geven, maar de hoge transactiekosten en het probleem van verkeerde timing zorgen ervoor dat de rendementen van deze strategie op de lange termijn bijna altijd achterblijven op de buy-and-hold strategie.

In de eerste video laat Grant Williams zien hoe een belegger zijn vermogen kan laten aangroeien van iets meer dan $35 in het jaar 1970 tot ruim $224.000 in 2011, zonder daarbij tussentijds nieuw geld in te leggen. Door eerst jarenlang mee te liften op de bull market in goud, vervolgens geheel over te stappen op de Nikkei index, daaa alles te beleggen in de NASDAQ en vanaf 2000 weer in goud te stappen kan het belegde vermogen met slechts een handvol transacties aangroeien tot ruim 6.300x de originele inleg. Ook na correctie voor inflatie is dat een spectaculair rendement. Had een belegger gedurende de hele looptijd vastgehouden aan zijn goud, dan was zijn belegging, uitgedrukt in dollars, niet meer dan 50x over de kop gegaan. Een belegger die al sinds 1970 in de Dow Jones stapte en zijn positie vasthield tot op de dag van vandaag zou 13,5x zoveel dollars aan kapitaal hebben opgebouwd aan koerwinst en misschien dubbel zoveel als alle dividenduitkeringen opnieuw werden ingelegd.

Dit voorbeeld is misschien moeilijk in de praktijk te brengen, maar het laat wel heel goed zien hoeveel vermogen een belegger kan vergaren door op het juiste moment in een bepaalde beleggingscategorie te stappen er daar vervolgens jarenlang aan vast te houden. Grant Williams is van mening dat een rationele belegger in staat moet zijn om op het juiste moment uit een bepaalde beleggingscategorie te stappen, omdat de kenmerken van een bubbel reeds goed gedocumenteerd zijn en er op tijd signalen vanuit de markt én de maatschappij komen die aangeven dat de stijgende trend op zijn einde is gekomen.

Wanneer moet je uit goud stappen?

Er komt een moment waarop goud overgewaardeerd zal zijn ten opzichte van andere beleggingscategorieen. In de tweede video legt Grant Williams uit naar welke fundamentele factoren een belegger moet kijken om te kunnen bepalen of de markt voor goud nog steeds interessant is. Hij leunt daarbij op werk van John Embry, een goudanalist die al in 2003 een lijstje van fundamentals presenteerde die de goudprijs op kunnen drijven. Die lijst is opmerkelijk genoeg in 2012 veel actueler dan in 2003, waardoor we aannemen dat de goudprijs nog veel verder moet stijgen in de nabije toekomst. De lijst van fundamentals die positief zijn voor goud ziet er als volgt uit:

  • Een snel groeiende wereldwijde geldhoeveelheid
  • Het groeien van de hoeveelheid bezittingen op de balansen van verschillende centrale banken
  • Op wereldwijde schaal geld bijdrukken (de race naar de bodem)
  • Negatieve reele rente (lager dan de inflatie)
  • Centrale banken die geen goud meer aanbieden op de open markt
  • Een toenemende vraag naar goud door beleggers
  • Geopolitieke spanningen

Achter al deze punten, die in 2003 werden opgeschreven door Embry, kunnen we vandaag de dag met volle overtuiging een vinkje zetten. De fundamentals voor goud zijn, op basis van deze analyse, dus sterker dan ooit. Maar wanneer is goud niet meer de plek waar je als belegger wilt zitten? Grant Williams zet vijf indicatoren op een rij die bijzonder negatief zijn voor de goudmarkt. Die worden als volgt omschreven:

  • Centrale banken gaan de rente aanzienlijk verhogen
  • Centrale banken gaan hun monetaire beleid fundamenteel veranderen
  • Centrale banken wereldwijd stoppen met het aankopen van goud
  • Goudmijnaandelen worden verhandeld tegen extreem overgewaardere koersen (red: op basis van de koers/winst, koers/dividend of marktwaarde/boekwaarde verhouding verhouding)
  • Men noemt een neerwaartse beweging een 'correctie', ook als het in feite een ineenstorting is

De tweede video gaat verder ook in op de inverse relatie tussen de goudprijs en het dumpen van goud door verschillende centrale banken en de goudposities van de Westerse landen tegenover de nieuwe grootmachten als Rusland, India en China. Zeker het kijken waard!

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo