‘Grootste goudmijn is het GLD’

De goud-ETF’s lijken over hun hoogtepunt heen te zijn, getuige de twee onderstaande grafieken. Door afnemende belangstelling van beleggers heeft het GLD fonds haar positie in goud terug moeten brengen van 1.350 ton begin dit jaar tot slechts 962 ton eind vorige week. Dat is een afname van bijna 400 ton goud, omgerekend ongeveer 1/10 deel van het wereldwijde aanbod van goud in een heel jaar.

Het GLD fonds is een instrument dat beleggers blootstelling geeft aan de goudprijs. Dat instrument werd na oprichting in 2004 enorm populair onder beleggers, maar de laatste maanden lijkt iedereen er vanaf te willen. Bij iedere prijsdaling werden er aandelen van de hand gedaan. Met een totale goudvoorraad van iets meer dan 960 ton is het GLD fonds weer terug op het niveau van februari 2009.

De grafieken laten de groei en de daarop volgende krimp van het GLD fonds zien. De dalende grafiek weerspiegelt het afnemende vertrouwen in ‘papiergoud’. Dat kunnen we onderbouwen aan de hand van de productiecijfers van de populaire munthuizen uit de VS, Canada en Australië. Die verkochten het afgelopen jaar veel meer beleggingsgoud dan in voorgaande jaren.

Voorlopig kan de verkoop van goudposities door ETF’s een dalende mijnproductie opvangen. Het is de vraag hoe lang deze situatie kan blijven duren. Het GLD fonds kan nog iets meer dan een jaar in dit tempo goud verliezen, voordat de hele voorraad er doorheen is.

  • Voor meer achtergrond bij deze ontwikkeling verwijzen we naar dit artikel uit ons nieuwsarchief

Historische ontwikkeling goudvoorraad GLD

Het GLD fonds verloor dit jaar al bijna 400 ton aan claims op goud

Het GLD fonds in betere tijden. Een foto van het 5-jarig bestaan van het ETF, gemaakt in november 2009. (Bron: Zimbio)

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *