Grote bewegingen in de koersen van goud en zilver, wat stuurt de markt?

De sterke beweging omlaag die we gisteren zagen op de goud- en zilvermarkt viel samen met een vrij negatief sentiment op de beurs. Grote Europese indices sloten maandag 2 tot 3 procent lager en ook in de VS werd de handelsdag met soortgelijke verliezen afgesloten. Opvallend genoeg deed het edelmetaal het nog slechter, terwijl dat door veel beleggers wordt gezien als een soort veilige haven in onzekere tijden. Blijkbaar zochten beleggers de veiligheid weer in Amerikaans staatspapier en in Amerikaanse dollars, want die munt stond sinds zes weken niet meer zo hoog ten opzichte van de euro. Rente op Amerikaanse staatsobligaties blijven ondertussen laag (dinsdag werd er in Amerika weer voor $35 miljard aan 5-jaars obligaties geveild tegen een ongekend lage rente van minder dan 1%).

De daling in goud en zilver op maandag kwam precies één dag voor het aflopen van optiecontracten voor goud en zilver. Beleggers die dachten in de plus te staan en op het punt stonden hun opties uit te voeren zagen door de sterke daling opeens hun koerswinst wegkwijnen of zelfs compleet verdampen. Het is niet nieuw dat de prijs van goud en zilver plotseling meerdere procenten dalen vlak voor het maandelijks aflopen van de optiecontracten, want het fenomeen was ook in de afgelopen jaren steeds waaeembaar (zie bijvoorbeeld dit artikel op Marketoracle.co.uk). Dit jaar was het minder sterk te zien, maar daar stonden weer enkele opvallende grote correcties tegenover (zilver eind april toen het op $48 stond en goud halverwege september toen de koers ruim boven de $1800 stond en daarvoor de $1900 grens was gepasseerd).

Goud blijkt het goedkoopst rond de options expiry, klik op grafiek voor grotere versie (via Zero Hedge)

Het is moeilijk om er precies de vinger op te leggen, maar het spreekt voor zich dat de shortposities in de goud- en zilvermarkt er belang bij hebben om de koers van het edelmetaal omlaag te brengen vlak voordat de opties aflopen. Een gestegen prijs brengt een zware slag toe aan de short posities, want die moeten dan veel geld bijleggen om hun verplichtingen na te komen. Nieuws dat de markten in beroering bracht – en dat schijnbaar niet positief was voor het edelmetaal – was het falen van het Amerikaanse Super Committee om overeenstemming te krijgen over $1200 miljard aan bezuinigingen (een bedrag dat in tien jaar moet worden bezuinigd terwijl Amerika dit jaar alleen al een tekort heeft van een dergelijke omvang).

Betere cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt, een relatief rustige dag in de Europese schuldencrisis en plannen van het IMF om hun kredietvoorziening te versterken wisten de markten minder bezig te houden. Maandag bereikte de goudprijs een dieptepunt van ongeveer $1668, terwijl we aan het begin van deze maand het niveau van $1800 wisten aan te tikken. Het verlies werd dinsdag voor een groot deel goedgemaakt, de koersen veerden met enkele tientjes op tot een niveau rond de $1700 per troy ounce goud.

Zilver kreeg harde klappen te verwerken: maandag zakte de koers van ruim boven de $32 naar een dieptepunt van $30,68 bij het sluiten van de handel in Londen. Bij de opening van Londen op dinsdag was een klein gedeelte van het verlies al weggewerkt en stond de koers alweer een dollar per troy ounce hoger dan het dieptepunt op maandag. Zilver behaalde dinsdag een koerswinst van 4,99%, waardoor het op moment van schrijven op $32,68 stabiliseert.

Volgens technisch analisten van Kitco en FMX Metals heeft de markt voor goud en zilver op dit moment een bearish karakter, maar de fundamentele redenen om fysiek goud en zilver te kopen zijn nog altijd even sterk aanwezig als vorige week. Veel beleggers die al langer in goud en zilver zitten zullen dergelijke dalingen zoals maandag dan ook aangrijpen om meer goud en zilver te kopen. De olieprijs sloot dinsdag ook weer iets hoger, maar staat nog wel lager dan vorige week. De WTI Crude staat op moment van schrijven op een koers van iets onder de $98, terwijl een vat Brent olie op $109 staat.

De goudprijs ging maandag hard omlaag en dinsdag weer even snel omhoog

Ook zilver liet een dergelijke beweging zien. Een verlies dat was opgelopen tot meer dan 6% op maandag werd dinsdag goedgemaakt met een bijna even sterke stijging.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo