Hedgefonds zet een derde van vermogen om in fysiek goud

De oprichter en directeur van het hedgefonds, William Kaye, zei afgelopen vrijdag tegenover Bloomberg dat het goud opgevraagd zal worden via de Londen Bullion Market Association (LBMA) en andere inteationale markten. Voor het goud heeft hij al een opslaglocatie geregeld op het inteationale vliegveld van Hong Kong.

“Beleggers die gedesillusioneerd zijn geraakt door centrale banken die geld te drukken om staatsschulden te dragen zullen alteatieven zoeken voor ongedekte valuta”, aldus Kaye. “Naar mijn mening zijn we in een vroeg stadium van wat de grootste short squeeze ter wereld kan worden”, zo voegde hij eraan toe. Een short squeeze is een situatie waarin er veel meer beloftes op de onderliggende waarde zijn verstrekt dan er feitelijk voorhanden is. Op het moment dat iedereen uit papieren afgeleiden vlucht en begint te jagen op de onderliggende waarde zal dat de prijs van de onderliggende waarde sterk opdrijven. De shorts (die een belofte hebben gemaakt om in de toekomst te leveren) worden in een short squeeze overweldigd door partijen die long zijn gegaan en die hun positie willen 'verzilveren'.

Vermogensbeheerders als George Soros, John Paulson en Eric Sprott hebben ook al toevlucht gezocht tot edelmetaal. Sommigen middels papieren instrumenten als ETF's, andere doen dat via mijnbouwaandelen. Eric Sprott heeft zijn eigen ETF's opgezet, één voor goud (PHYS) en één voor zilver (PSLV). Voor beide ETF's belooft Sprott een 1:1 dekking met edelmetaal en biedt zijn fonds de mogelijkheid om fysiek edelmetaal op te vragen met aandelen van het ETF.

“Goud is, zoals wij eaar kijken, momenteel ergens tussen ondergewaarderd en extreem ondergewaardeerd”, zo verklaarde Kaye tegenover Bloomberg. Ongedekte valuta, zogeheten fiat valuta, worden niet gedekt door een fysieke waarde als goud of zilver. De waarde van de munt wordt daarentegen bepaald door het vertrouwen dat de overheid en de centrale bank van een land uitstralen op de bevolking. In een vertrouwenscrisis kan iedere ongedekte valuta waardeloos worden, bijvoorbeeld door hyperinflatie.

Het Pacific Group hedgefonds bestaat sinds 2001 en beheert nu $95 miljoen aan vermogen. Afgelopen jaar haalde het fonds een rendement van slechts 2,8%, waarmee het cumulatieve rendement sinds de oprichting steeg naar 195%. In twee verschillende jaren haalde het fonds een negatief rendement, namelijk in 2008 en 2011. Dat blijkt uit de nieuwsbrief die het fonds in december publiceerde.

William Kaye beargumenteert zijn besluit om een derde van het vermogen van zijn fonds in fysiek goud om te zetten: “Centrale banken zijn totnogtoe in staat gebleken om de rente omlaag te manipuleren, waardoor overheden hun schulden tegen relatief lage kosten konden financieren. Daarmee werd een overrompeling van de obligatiemarkt voorkomen. Het enige dat nodig is voor een grote revaluatie van goud is dat een kleine groep mensen haar fysieke goud komt opvragen”

Kaye haalt een passage aan uit een analyse van zijn eigen hedgefonds: “Het eigendom van goud via afgeleide financiele producten, zoals COMEX futurescontracten, vertegenwoordigt inmiddels 100x zoveel fysiek goud als er bovengronds aanwezig is”

Het Pacific Group hedgefonds van William Kaye heeft al een eerste tranche goudstaven gekocht bij lokale leveranciers. Hij wilde niet zeggen om hoeveel goud het ging. Kaye was in het verleden manager bij de arbitrage afdeling van PaineWebber in New York. Ook heeft hij enige tijd gewerkt bij de Mergers & Acquisitions afdeling van zakenbank Goldman Sachs. In 1991 richtte hij zijn eigen hegdefonds op.

Het in Hong Kong gevestigde Pacific Group hedgefonds zet eenderde van totale portefeuille om in fysiek goud

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo