Deze bijdrage is afkomstig van Hollandgold
Hedgefondsen zijn voor het eerst sinds jaren weer short op goud, zo blijkt uit cijfers van de Amerikaanse Commodities Futures Trading Commission (CFTC). De toezichthouder houdt sinds 2006 bij welke posities speculanten, handelaren en producenten hebben op de termijnmarkt voor grondstoffen.
De CFTC registreerde in de week van 21 juli voor het eerst een netto shortpositie in goud onder de hedgefondsen. Alle posities samengevoegd kwam de toezichthouder uit op een netto shortpositie van 11.345 contracten, waarbij ieder contract de levering van 100 troy ounce goud vertegenwoordigt.
Sentiment
De netto positie van hedgefondsen is doorgaans een goede indicator van het sentiment in de goudmarkt. In de zomer van 2011, toen de goudprijs naar recordhoogte steeg, waren hedgefondsen ook zeer positief over goud met een netto long positie in goud van 250.000 contracten. Daarna bouwden de fondsen hun posities in goud geleidelijk weer af.
“We hebben zonder twijfel een verschuiving gezien in het sentiment ten aanzien van goud”, zo verklaarde vermogensbeheerder Dan Denbow van het USAA Precious Metals & Minerals Fund tegenover Bloomberg. De goudprijs daalt vanwege de toenemende speculaties over een stijging van de rente in de Verenigde Staten. Ook wordt de dollar steeds sterker, waardoor de vraag naar goud als veilige haven afneemt.
Zelfs banken zijn overwegend negatief geworden over goud. Georgette Boele van de ABN Amro ziet de prijs nog dit jaar dalen naar $1.000 en volgend jaar naar $800 per troy ounce. Jeffrey Currie van Goldman Sachs verwacht dat het slechtste nog moet komen en dat de goudkoers kan zakken tot onder de $1.000 per troy ounce. Ook Robin Bhar van Société Générale denkt dat de prijs van goud nog dit jaar richting de $1.000 per troy ounce kan zakken.
Hedgefondsen zijn netto short op goud (Grafiek van Bloomberg)
Contraire indicator?
Het feit dat hedgefondsen en banken zo negatief zijn geworden over goud kan erop wijzen dat een bodem in de markt dichtbij is. Historisch gezien ligt de top in de markt altijd op het punt waarop de massa positief wordt en ligt de bodem op het punt waar de massa negatief wordt.
De media, de banken en de fondsbeheerders zijn nu al vrij negatief geworden in hun berichtgeving over goud. Daardoor wordt het steeds interessanter om juist nu voorzichtig in te stappen. Fundamenteel is goud nog steeds relatief laag gewaardeerd, zowel ten opzichte van de geldgroei als ten opzichte van de prijsontwikkeling van grondstoffen.
Natuurlijk kan de goudprijs nog verder zakken, maar onthoud dat de bodem altijd bereikt wordt op het moment dat het sentiment uiterst pessimistisch is. Achteraf gezien blijken dit soort momenten vaak een goed instapmoment te zijn.