Minister Dijsselbloem maakte bekend dat ongeveer de helft van de Nederlandse goudvoorraad opgeslagen ligt in New York. Nog eens 20% ligt bij de Canadese centrale bank in Ottawa en bijna 20% ligt aan deze kant van de Grote Oceaan, namelijk in een kluis in Londen. Ongeveer 10% ligt in de kluis van de De Nederlandsche Bank bij het Frederiksplein in Amsterdam. Dat laatste heeft Jaco Schipper begin dit jaar nog eens uitgerekend aan de hand van beeldmateriaal van onder meer Nieuwsuur.
De totale Nederlandse goudvoorraad van 612,5 ton heeft op het moment van schrijven een marktwaarde van ruim €25,7 miljard. Onze centrale bank verkocht vier jaar geleden voor het laatst goud, zoals we eerder ook al lieten zien aan de hand van een reeks grafieken van de goudreserve van alle Europese landen.
Kamervragen
De aanleiding voor de vragen over de Nederlandse goudvoorraad was de berichtgeving romdom een mogelijke inspectie van de Duitse goudvoorraad. Ook de goudreserve van onze oosterburen ligt verspreid in vier verschillende landen opgeslagen, waarvan een aanzienlijk gedeelte in New York. Volgens Sander Boon besloten Europese centrale bank in het verleden om hun goudreserve deels in het buitenland op te slaan vanwege oorlogsdreiging. Nederland wilde haar goudreserve beschermen tegen confiscatie door de Duitsers, de Duitsers waren na de oorlog bang dat de Russen het goud mogelijk in beslag zouden nemen. We kunnen stellen dat die oorlogsdreiging is inmiddels is verdwenen, maar toch laten veel landen hun goudvoorraad gedeeltelijk in het buitenland bewaren.
Volgens minister Dijsselbloem is het niet nodig om het Nederlandse goud terug te halen uit het buitenland, omdat het volgens hem opgeslagen ligt bij “centrale banken met een uitstekende staat van dienst” en omdat de DNB elk jaar een nieuwe verificatie krijgt van de accountantsdiensten van de centrale banken die het Nederlandse goud in bewaring houden.
Een ander argument dat Dijsselbloem aanvoert is dat een verspreiding van de goudreserve over verschillende locaties de beschikbaarheid van het goud vergroot. Daarmee doelt hij op het feit dat New York en Londen centrale handelspunten zijn voor goudstaven. Hier ligt niet alleen veel goud van landen opgeslagen, maar ook goud dat in het bezit is van zogeheten exchange-traded funds (ETF’s) of van zeer vermogende particulieren.
Onderstaand cirkeldiagram is slechts een oppervlakkige illustratie van de verdeling van de Nederlandse goudvoorraad over de vier genoemde locaties. Deze cijfers kunnen dus iets afwijken van de feitelijke verdeling van de 612,5 ton aan goud die Nederland her en der opgeslagen heeft.
Verdeling Nederlandse goudvoorraad
2 gedachten over “Helft Nederlandse goudreserve ligt in New York”
Of in China